EL PROJECTE PRETEN IMPULSAR LA RECIPROCITAT DE LES EMISSIONS DE TV3 I C9 AL CONJUNT DEL TERRITORI VALENCIÀ I CATALÀ

 COMPROMÍS PER ONTINYENT s’ha afegit a la Iniciativa Legislativa Popular “Televisió Sense Fronteres”, que la coalició ha presentat a Les Corts per al seu tractament mitjançant una Proposició No de Llei.

El portaveu del grup municipal COMPROMÍS, Josep Francés, explicava que “es tracta d’una iniciativa que va partir d’Acció Cultural del País Valencià per tal d’establir per llei l’intercanvi d’emissions dels mitjans de comunicació en territoris que comparteixen llengua en els àmbits del català, l’euskera i el gallec, i que al seu dia ja va replegar més de 650.000 signatures de recolzament”. Ara, amb la seua presentació a Les Corts, es vol instar al Govern Central a donar suport a aquest projecte per tal de garantir les emissions de totes les televisions realitzades total o parcialment en la nostra llengua pròpia en el conjunt del domini lingüístic; i també instar el Consell a arribar a un acord de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya pel que fa a les emissions de TV3 i els altres canals públics catalans i Canal 9 i la resta de canals públics valencians, que permeta que tots siguen rebuts en el conjunt del territori valencià i català.

 Josep Francés recorda que la Constitució Espanyola conté un mandat dirigit al conjunt dels poders públics de l’Estat d’especial respecte i protecció de les distintes llengües i modalitats lingüístiques que conformen el patrimoni cultural comú. La Carta Magna també exigeix que en l’accés dels grups socials i polítics més significatius als mitjans de comunicació dependents dels ens publics es respecte el pluralisme de la societat i de les diverses llengües d’Espanya. “Aquesta última previsió posa de manifest la singular rellevància dels mitjans de comunicació audiovisual a l’hora de promoure i difondre el plurilingüisme”, exposa Francés.

 Un fet normatiu rellevant en aquest sentit és la ratificació l’any 2001 per part de l’Estat Espanyol de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, la qual estableix obligacions específiques de protecció d’aquestes llengües en l’àmbit dels mitjans de comunicació.Segons han assenyalat els organismes del Consell d’Europa, aquest compromís comporta no sols eliminar obstacles, sinó també adoptar mesures positives dirigides a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de televisió entre territoris veïns on es fa servir una llengua regional o minoritària en una forma idèntica o pròxima. Tal com explica Josep Francés, malgrat tota aquesta legislació i normativa, malgrat les mobilitzacions ciutadanes i que moltes institucions s’han pronunciat favorables al restabliment de les emissions, TV3 i la resta de canals públics catalans no es poden veure al País Valencià.

 En paraules del portaveu de la coalició, “es tracta d’una reivindicació d’una ciutadania que no entén el per què d’esta censura i que ha estat molts anys gaudint d’esta programació sense cap problema. Ara el PP ha optat per coartar esta llibertat que volem que es restablisca, en una línia de control ideològic que ja es va veure en el repartiment de les llicències de TDT o en els continguts de C9 tots estos anys”. Josep Francés afegeix que, en definitiva, el que vol la gent és tornar a veure TV3, “i el que no la vullga veure ho té fàcil, en no sintonitzar-la és suficient. El que no pot ser es que el fa el PP, que sembla que vullga fins i tot apretar el botó del comandament a distància per nosaltres i dir-nos quins continguts hem de veure i quins no”, assenyala Josep Francés.