Un estudi revela el baix índex de rebrot de espècies en les zones afectades per les flames. Les activitats de regeneració tractaran d’implicar a veïns i escolars en les properes setmanes
Set mesos després de la primera reunió a Ontinyent, els alcaldes d’Albaida, Agullent, Benissoda, Agres, Alfafara i Ontinyent, localitats afectades per l’incendi forestal de setembre 2010 que arrasà amb 3.200 hectàrees, tornaren a vore’s ahir al Palau de la Vila d’Ontinyent per tal de fer un repàs a la situació de les serres i concertar noves accions que permeten recuperar els paratges danyats per les flames.
A esta convocatòria, presidida per l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, han acudit els alcaldes d’Agullent, Jesús Pla; d’Albaida, Josep Albert; Benissoda, Toni Espí, i Josep Manuel Francés, d’Agres, a més de la regidora d’Alfafara Raquel Vicedo i el regidor de Medi Ambient d’Ontinyent, Fran Quesada. L’Alcalde de Bocairent ha excusat la seua presència per malaltia. Durant la reunió, per part de Fran Quesada s’ha exposat una síntesi de l’estudi de les zones afectades i la determinació dels paratges òptims per a la reforestació, un treball realitzat per Adrià Pastor i Toni Conca.
Del projecte es desprèn, inicialment, que els municipis amb major quantitat de terreny afectat per l’incendi són els d’Ontinyent (1.199 ha.) i Bocairent (1.131 ha.), amb un 10% de la superfície, a l’igual que Agullent, mentre que les que menys afecció han patit són les de Benissoda, Agres i Albaida. Cal remarcar la situació d’Alfafara amb aproximadament una tercera part del terme cremat.
L’Estudi, a més, ha constatat la nul.la presència de plançons de pi blanc i de germinació de llavors degut a l’escassesa de precipitacions en la tardor de després de l’incendi, segons s’apunta al treball.
Durant la reunió a Ontinyent es va lamentar, per part dels alcaldes, la inexistent implicació de la Conselleria de Medi Ambient en els treballs de reforestació i de recuperació de les serres. Lluny queden les promeses de plantació d’un milió d’arbres o les deu mesures urgents anunciades des del Consell de la Generalitat. En aquest sentit, són ja dues les cartes remeses a la consellera de Medi Ambient, Isabel Bonig, per tal que reba els alcaldes dels municipis afectats, segons ha recordat l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez en acabar la reunió.
Rodríguez, acompanyat per la resta de regidors, ha comparegut en roda de premsa per ressaltar “l’interès de tots els alcaldes per tal de treballar junts per les nostres serres, al mateix temps que exigim a la conselleria, que és qui té les competències, per tal que actue de manera immediata i evite una major erosió de les serres”. L’alcalde d’Ontinyent ha agraït, al mateix temps, als representants polítics de les localitats afectades el seu suport a les iniciatives que s’han celebrat i les que estan programades.
En aquest sentit, Fran Quesada, regidor de Medi Ambient d’Ontinyent, ha explicat que entre el 20 i el 2 de març, els alumnes de tercer i quart de Primària dels municipis afectats treballaran la confecció de les boles d’argila on s’incorporaran les llavors de diferents espècies vegetals que van a sembrar-se i que seran escampades mitjançant avionetes. Aquesta tècnica, d’origen japonès, com ha assenyalar Quesada, permet escampar llavors en llocs de difícil accès. El regidor també ha anunciat que el dia 25 de febrer, dissabte, a la Font Jordana d’Agullent se celebrarà un esmorzar de veïns i veïnes de les sets localitats afectades, on es confeccionaran més boletes d’argila i s’explicarà, per part d’experts en aquesta tècnica, els avantatges de la seua aplicació.