El regidor de Medi Ambient mostra la seua satisfacció “perquè els veïns coneixen ja la data de clausura d’una activitat molesta i potencialment perillosa”
L’abocador de residus no perillosos d’Ontinyent haurà de cessar els abocaments abans de final d’any, i posteriorment disposarà de 6 mesos per a la clausura i segellat de la instal·lació, pel que en estiu de 2013 estarà tancat. Així ho ha confirmat el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent, Fran Quesada, després de conèixer la pertinent resolució de la Conselleria d’Infrastructures, Territori i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, que ja va iniciar un expedient sancionador per infracció greu contra l’empresa pública GIRSA, per exercir l’activitat d’abocador de residus no perillosos. Segons un informe tècnic municipal, aquest abocador disposa d’autorització ambiental integrada per resolució de 14 de desembre de 2011, “tot i que esta autorització deuria haver estat concedida en 2006, pel que ha tardat més de 5 anys en estar dins de la legalitat”, exposa Fran Quesada.
“Des de l’inici de l’activitat s’han rebut queixes i denúncies per diferents motius, tals com sorolls, olors, vessaments de lixiviats al barranc i abocament de residus que no corresponen”, recorda el regidor. Al cas concret dels olors, les denúncies i queixes van motivar un informe tècnic que indicava que els valors de SH2 eren molt elevats i que podria ser el causant dels forts olors denunciats pels veïns. “El SH2, o àcid sulfhídric, és un gas que pot afectar la salut de les persones que viuen a l’entorn més proper de la instal·lació”, afegeix Fran Quesada, qui recordava també que davant les fortes molèsties pels olors, GIRSA es va comprometre, el 26 de juliol de 2010, a instal·lar les torxes necessàries per a la desgasificació de l’abocador, “torxes que any i mig després no estaven instal·lades”.
Segons la previsió d’abocament, es va calcular una vida útil per a la instal·lació, però si l’abocament diari disminueix, aquesta pot prolongar-se sense que això supose cap incompliment a les autoritzacions obtingudes. Al ritme actual, tenint en compte que el tercer got no ho van a explotar, quedaria aproximadament un any de vida útil, “previsió que entra en els terminis per al tancament determinats ara per la pròpia Conselleria, que de no respectar-se podrien suposar un incompliment de la referida autorització”.
Fran Quesada explicava que aquesta decisió otorga capacitat inspectora i de major control a l’Ajuntament d’Ontinyent, ja que ara sí que es disposa d’una autorització ambiental integral amb uns condicionants d’obligat compliment. “Si no es respecten els paràmetres d’aquesta autorització, l’Ajuntament ho ficarà en coneixement de la Conselleria per a que aquesta faça efectiva la corresponent sanció”, advertia Quesada. “El més important és que els veïns coneixen ja la data de clausura d’una activitat que els resulta molesta i que fins i tot podria afectar a la seua salut”, concloïa el regidor.