Donada la situació actual de crisi, provocada per la bombolla urbanística i amb l’ajuda dels ‘mercats’ amb el suport dels dos grans partits, Europa ha de ser el punt de partida per a posar les persones per damunt dels especuladors i aturar estes inèrcies que ens porten a ‘l’austericidi’.
Compromis a les europees aposta per substituir la Troika per un sistema de control nascut del Parlament Europeu, ja que Europa ha de ser el punt de partida per a posar a les persones per damunt dels especuladors i recuperar la dignitat davant dels interessos dels bancs i tots els que envolten.
Els comicis del 25 de maig són més importants del que ens pensem ja que és a Europa on s’estableixen les regles del joc econòmic, i ha des ser des d’Europa des d’on assentem les bases per a posar les persones per damunt dels especuladors. Des de Compromís volem polítiques dotades d’inversions per a la creació d’ocupació en una economia al servei de les persones i respectuosa amb el medi ambient. Apostem per la tolerància zero amb la corrupció, el frau, l’evasió fiscal i els paradisos fiscals. La banca ha de servir a les persones, i no a l’inrevés; volem una banca pública que ens finance amb criteris de rendibilitat social, i un Banc Central Europeu sota control democràtic i que treballe per la cohesió social. Els diners són de totes les persones, i no solament dels especuladors que no paguen impostos.
Entre les mesures que vol defensar la coalició a Europa es troben l’establiment d’un Impost a les Transaccions Financeres que grave l’especulació financera; revisar la regla de dèficit perquè els poders públics dinamitzen l’activitat econòmica, o determinar un IVA reduït en la UE en els productes bàsics per a evitar que determinats productes i serveis augmenten arbitràriament. No té sentit estar parlant de noves pujades de l’IVA com fa la dreta, quan és un impost que grava el consum del menjar d’una família amb pocs recursos o tanca les portes al gaudi generalitzat de la cultura.
Estic convençut que cal fixar com a política prioritària de la Unió Europea la lluita contra els paradisos fiscals i regular les entitats financeres per a lluitar contra l’evasió d’impostos. El Banc Central Europeu no pot limitar-se a controlar la inflació, sinó que amb supervisió democràtica ha de marcar-se objectius tendents a aconseguir la cohesió social a Europa així com lluitar contra la depressió econòmica i la desocupació. A Europa tenim els instruments per a marcar un nou futur, però ens hi hem d’implicar tothom perquè no siguen els de sempre qui decidisquen per nosaltres com utilitzar-los.