El canvi d’empresa gestora ha suposat un estalvi de 38.000 euros i la millora de la instal·lació adjunta al Parc de Bombers
El Regidor de Sostenibilitat destaca la importància d’ampliar els residus admesos i de conèixer al detall on van a parar
Ontinyent ha augmentat un 700% l’índex de recuperació de residus a l’ecoparc, tot i haver reduït en un 25% el cost per a l’Ajuntament de la prestació d’aquest servei. L’informe anual de 2013 de la gestió de l’ecoparc, el primer d’un exercici complet des del canvi d’empresa gestora (que va tenir lloc l’1 de desembre de 2012) corrobora que el nou servei d’explotació de l’ecoparc ha permès reduir el seu cost, millorar la pròpia instal·lació, millorar el servei a l’usuari i, especialment, millorar la gestió dels residus (reduint l’impacte ambiental que estos produïen).
El Regidor de Sostenibilitat, Fran Quesada, ha incidit en aquest últim aspecte, destacant que “l’anterior empresa concessionària d’aquest servei a penes reciclava, de manera que els residus que es recuperaven suposaven tan sols un 12,8% de les deixalles que entraven a l’Ecoparc, perque la recuperació dels residus ha augmentat el 2013 un 700%”.Traduït en tones, s’ha passat de tirar quasi 2.700 a l’any a un abocador controlat, a rebutjar només 226 tones de residus en l’exercici 2013.
Quesada destacava “el gran canvi” que suposen aspectes com l’increment de tipologia de residus admisibles (abans, residus com restes de pintura i dissolvents, pneumàtics que no foren de camió o tractor o filtres d’oli d’usuaris particulars no s’admetien i ara sí), i sobretot el poder fer un seguiment total del camí dels residus fins al seu destí final que en un 89% és el recíclatge, “una grandíssima diferència en quant al benefici mediambiental”, explicava el regidor. Per altra banda, a l’entrada del contracte es van realitzar millores a l’urbanització i accesos de la instal·lació (ubicada junt al Parc de Bombers) que ara compten amb una entrada i eixida diferenciada, un millora tancament de la instal·lació, millores a la zona coberta per al magatzem de residus perillosos, la senyalització contenidors, l’ajardinament o la il·luminació, “i tot amb un servei que ha passat de costar al voltant de 160.000 euros (xifra variable segons l’entrada de residus) a una quantitat fixa de 122.737”, remarcava el regidor.
L’actual sistema de accès al Ecoparc aplicat permet conèixer cada entrada que es realitza a les instal·lacions, el que ha permès comptabilitzar un total de 27.450 visites d’Ontinyent i 213 de Agullent (d’octubre a desembre), ja que el municipi veí aporta un cànon perquè les instal·lacions d’Ontinyent li presten aquest servei. El control dels residus que es dipositen a l’ecoparc ha permès quantificar els residus no perillosos (2 milions de quilos en 2013) i els perillosos (30.500 quilos al mateix periode).
Entre els no perillosos destaquen la runa neta (645.200 kgs), les restes vegetals (316.000 kgs) i el cartró (110.000 kgs). Quant a els residus perillosos el llistat l’encapçalen els frigorífics (10.400 kg) i les bateries (4.400 kg), seguit de piles, envasos a pressió i oli de motor, per esmentar alguns. Per altra banda, la retirada a diari d’estos elements ha permès també reduïr notablement els robatoris a les instal·lacions per tal d’emportar-se residus amb valor al mercat.
En definitiva, explicava Fran Quesada, “el canvi de gestió de l’Ecoparc de la ciutat a l’empresa Reciclatges Guerola ha marcat un abans i un després en matèria de reciclatge. Estem optimitzant la gestió de residus, reduint el seu impacte en la natura, aprofitant la màxima quantitat de residus possible i minimitzant al màxim les deixalles que van a parar a l’abocador o a la seua eliminació”, assenyalava.
Per altra banda, Quesada apuntava que “estos resultats tan positius en la gestió econòmica i mediambiental, i donat el conflicte jurídic que es manté amb el Consorci de Residus, que pretén gestionar l’ecoparc amb menys garanties ambientals i mes cost econòmic per als ciutadans, desaconsellen en aquest moment que l’Ajuntament assumisca directament la seua gestió”.