Els interessats en plantar la fruita i obtenir el segell de qualitat hauran de comptar amb llavors certificades per l’Ajuntament
La llavor, els mètodes de sembra i llaurança, o les característiques del terreny, el sol i els fems utilitzats són algunes de les característiques que es ponderaran a l’hora d’aconseguir el segell de “Meló d’Or d’Ontinyent”, segons consta al reglament per a plantar i ser productor d’aquest producte, que era presentat ahir dimarts al Centre Cívic del barri del Llombo.
Aquest protocol, impulsat per la Regidoria d’Agricultura per tal de per conservar l’essència i característiques pròpies d’esta varietat autòctona amb més de 700 anys d’història, serà requisit indispensable per obtenir el segell que identifique el producte com a tal. El regidor de l’Àrea, Fran Quesada, destacava que entre els objectius de creació d’esta marca de qualitat són molt diversos: “volem recuperar les llavors, no perdre un cultiu tradicional propi de la nostra la terra i crear nova activitat agrícola i expectatives de creixement al sector. Pensem que a més tot açò pot ajudar a donar prestigi als nostres productes de proximitat i de qualitat, i tot fomentant un cultiu respectuós amb la terra i la salut de les persones”.
David Gironès, coordinador dels estudis previs que s’han realitzat sobre esta fruïta (a càrrec de la investigadora Belén Picó, l’edafòloga Merxe Berenguer i l’arxiver municipal Vicent Terol), explicava a l’acte que les persones interessades a adherir-se a la marca i plantar Meló d’Or d’Ontinyent han de passar a partir del proper dimecres 26 de desembre per la Regidoria d’Agricultura i inscriure’s com a productors, fent constar a quina parcel·la volen plantar unes llavors que hauran de ser certificades per part de l’Ajuntament. Des del consistori se’ls indicarà quins sons els requisits exactes que han de complir per a dur a terme el procés integral de producció de la fruita, de principi a fi, respectant la reglamentació establerta.
A l’acte d’ahir es donaven detalls al voltant d’aquest reglament, al qual consten detalls i recomanacions per a fer un seguiment adequat del creixement de les plantes; quins son els productes fitosanitaris, maquinària i fertilitzant permesos; o com combatre les plagues i malalties que poden afectar al Meló d’Or, entre les què esta la Dolla, l’Oïdi, el Mildiu, la Negrilla i els Pugons.