Nico Calabuig i M. Àngels Moreno han registrat una moció en la qual demanen “instar a l’empresa a cobrir les baixes, abonar els salaris i resoldre les cancel·lacions de classes en el termini de quinze dies, o optar per rescindir el contracte, ja que s’acumulen diverses faltes molt greus”
Aquest dimarts, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha anunciat en roda de premsa la moció que defensarà al Ple Ordinari de febrer, en la qual es demana la recuperació de totes les activitats que es presten als centres de titularitat municipal, que estan patint constants cancel·lacions en els últims mesos, afectant al benestar físic i mental de més de 1.000 persones d’Ontinyent. La proposta presentada per Nico Calabuig i M. Àngels Moreno reclama solucions definitives davant els impagaments de salaris i indemnitzacions, i la falta de cobertura de les baixes de les monitores i monitors, i assenyala la possibilitat de rescindir el contracte si no se soluciona la situació en quinze dies, davant l’existència de faltes molt greus per part de l’empresa adjudicatària.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “fa quatre mesos, en el Ple d’octubre, vam denunciar la vulneració de drets laborals que patien els monitors i monitores dels centres municipals, davant la deixadesa de l’empresa adjudicatària i la inacció del govern municipal, que coneixia aquesta problemàtica des d’octubre de 2021. Després de tot aquest temps la situació no ha millorat substancialment, tot i que la majoria absoluta de La Vall ens Uneix va fer diversos anuncis com a solucions que finalment van fracassar. És moment de fer un pas més i exigir actuacions definitives. A hores d’ara més de 1.000 usuaris i usuàries dels centres, així com les persones monitores i les seues famílies, estan patint les conseqüències d’aquesta gestió ineficaç”.
Calabuig ha subratllat que “la situació no es pot allargar més. Per això hem presentat una moció en la qual demanem compromisos ferms. Per una banda, proposem que l’Ajuntament pose en marxa tots els mecanismes necessaris per a instar l’empresa adjudicatària a recuperar, en el termini màxim de quinze dies, totes les activitats i cursos impartits als centres municipals, i garantir la seua continuïtat en el temps, sense cancel·lacions de classes ni alteració del calendari de sessions”.
“Així mateix, plantegem que, si l’actual empresa adjudicatària no cobreix les baixes del personal ni abona els pagaments pendents en el termini màxim de quinze dies a partir de l’aprovació de la moció, l’Ajuntament d’Ontinyent ha de desenvolupar una resposta urgent i coordinada dels diferents departaments municipals per tal de rescindir el contracte actual, a conseqüència de la reiteració de faltes molt greus que afecten als drets laborals del personal i al correcte desenvolupament de les activitats. En cas de produir-se aquesta rescissió de contracte, demanem que l’Ajuntament actue amb celeritat per a explorar totes les fórmules viables a fi de garantir la represa i continuïtat sense interrupcions de les activitats als centres municipals”, ha exposat Calabuig.
La regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, ha puntualitzat que “són molts els incompliments registrats en tot aquest temps. El Plec de clàusules administratives per a la prestació de les activitats als centres municipals, elaborat pel departament de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Ontinyent, estableix una catalogació de les diferents infraccions. En aquest sentit, assenyala com a faltes molt greus la no prestació de l’activitat per un període superior a huit dies, l’incompliment de les normes laborals, o la reiteració en dues o més ocasions en un any de faltes greus”.
“Algunes d’aquestes faltes greus són els retards en la prestació de l’activitat o interrupcions de la prestació per períodes de menys de huit dies. El Plec també especifica com a causa de resolució de contracte l’impagament dels salaris i les quotes de la Seguretat Social de les persones treballadores. És evident que totes aquestes situacions s’han estat produint i són motiu suficient per a actuar al respecte. L’Ajuntament d’Ontinyent no pot continuar mirant cap a un altre costat, obviar l’efecte que aquesta inestabilitat en les activitats té sobre tanta gent, i esperar que el pas del temps solucione la situació”, ha apuntat Moreno.
La regidora ha conclòs insistint que “els tallers de memòria i patchwork, i els cursets de gimnàstica, ioga, ball i pilates que s’ofereixen als Centres Cívics del Llombo i Sant Josep, el Centre Integral de Majors de Sant Rafael i el Centre Ocupacional ‘José Antonio Bodoque’, són una eina clau per al benestar físic i mental i per a l’envelliment actiu de més de 1.000 persones de la nostra ciutat. Des de Compromís per Ontinyent fem un nou pas endavant per a explorar solucions a aquesta situació. Esperem comptar amb el vot favorable de La Vall ens Uneix i el Partit Popular, ja que la gravetat de la situació requereix unitat i també celeritat. És moment de prendre mesures definitives que garantisquen el compliment dels drets laborals de les monitores i monitors, i la prestació estable de totes les activitats”.