El portaveu de Compromís per Ontinyent ha defensat “una resposta més social i sostenible de l’Ajuntament davant el canvi climàtic, que siga efectiva per ajudar a rebaixar la factura de l’energia a totes les famílies d’Ontinyent”
El grup municipal Compromís per Ontinyent ha registrat una moció pel foment de l’autoconsum energètic compartit a Ontinyent, que serà debatuda en el Ple Ordinari Municipal de gener de l’Ajuntament d’Ontinyent. La proposta registrada pel regidor i candidat a l’Alcaldia, Nico Calabuig, planteja un estudi per identificar i utilitzar totes les teulades municipals disponibles per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, així com l’aplicació de bonificacions en els impostos municipals a les comunitats de veïns i veïnes del nucli urbà que opten per l’autoconsum compartit.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “el moment actual suposa una oportunitat única per a apostar, també des de l’àmbit local, per una producció i consum d’energia més sostenible i democràtic, que abaratisca el cost de l’energia per a les famílies i les empreses, i que aprofite espais ja urbanitzats. L’Ajuntament d’Ontinyent ha de ser impulsor de diferents projectes per a democratitzar i apropar l’energia a les persones, i apostar definitivament per les energies renovables des d’una perspectiva inequívocament social. Fins ara s’ha apostat per les bonificacions a l’autoconsum individual que han donat un bon resultat en casetes i vivendes unifamiliars, però la nostra proposta planteja fer un pas més i buscar formes d’incentivar l’autoconsum compartit en comunitats de veïns, per ajudar a rebaixar la factura de la llum a la majoria de famílies d’Ontinyent”.
Calabuig ha exposat que “insistim en la necessitat d’una participació proactiva de l’Ajuntament en l’impuls i el funcionament de comunitats energètiques locals, que garantisquen que la instal·lació d’energia fotovoltaica en teulades i altres espais de la ciutat siga democràtica i amb participació de la ciutadania. Per tal d’aconseguir-ho, proposem portar a terme un estudi per a la cessió de totes les teulades d’edificis municipals i les cobertes d’infraestructures públiques com fins i tot el Cementeri per a la instal·lació de plaques, que permetria l’autoconsum per a aquests edificis i la producció d’excedents que baixen la factura de la llum del veïnat. Per tant, es tracta d’una proposta amb un clar objectiu social i ecològic”.
“A més, per fomentar que les comunitats de veïns i veïnes del nucli urbà se sumen a la transició energètica en els seus edificis, proposem que s’aplique una bonificació del 50% de l’Impost sobre Béns Immobles i del 95% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, a partir de l’any següent a la instal·lació, als immobles que participen d’un autoconsum compartit en comunitats energètiques locals i als edificis d’habitatges en règim de propietat horitzontal que facen instal·lacions de plaques solars, de la mateixa manera que ocorre amb les cases individuals o les empreses. Aquesta mesura fiscal, a més de potenciar un model energètic més sostenible, també representaria una política social en un moment en el qual l’encariment del preu de l’energia està afectant negativament l’economia familiar de la població d’Ontinyent”, ha subratllat el portaveu.
Nico Calabuig ha conclòs apuntant que “esperem comptar amb el vot favorable de La Vall ens Uneix i el Partit Popular, ja que Ontinyent necessita caminar cap a un model energètic més sostenible. Cal la unitat de totes i tots per fer una transició energètica justa que puga mitigar els efectes del canvi climàtic, siga respectuosa amb el medi ambient i l’entorn, i prioritze l’interés social i l’accés democràtic a l’energia”.