Nico Calabuig i M. Àngels Moreno han assenyalat que “votem abstenció crítica al Pressupost presentat pel govern municipal perquè és continuista, sense nous projectes que donen resposta des de l’Ajuntament a la inflació i la crisi energètica que pateix la gent”
Aquest dijous es debatia i votava el Pressupost Municipal 2023 durant el Ple Ordinari de l’Ajuntament d’Ontinyent, el qual comptava amb una abstenció per part del grup municipal Compromís per Ontinyent. El portaveu municipal Nico Calabuig i la regidora M. Àngels Moreno fonamentaven el seu posicionament en les insuficients ajudes municipals en matèria de benestar social, transició energètica, rehabilitació urbanística i joventut, davant l’actual context d’inflació i crisi energètica. A més, assenyalaven les conseqüències de l’endeutament provocat pel govern municipal en dos anys, que obliga a destinar més recursos a amortitzacions i interessos bancaris.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “el nostre grup polític ha votat una abstenció crítica, ja que trobem moltes carències en els eixos claus del Pressupost Municipal presentat per la majoria absoluta de La Vall ens Uneix. No veiem una aposta municipal decidida per la sostenibilitat i la transició energètica, amb projectes ambiciosos d’autoconsum que tinguen a l’Ajuntament com a vertader impulsor. Tampoc hi ha una aposta per la necessària i urgent regeneració urbana en els barris històrics, com demostra la retallada de 100.000 euros en les ajudes municipals a rehabilitació. A més, tenint en compte l’actual context d’inflació que està patint la gent, trobem a faltar un major reforçament de les polítiques socials i una vertadera aposta per abordar les necessitats socioeconòmiques i d’oci de la joventut”.
“És un pressupost continuista, que segueix arrossegant les mateixes inversions des del principi de la legislatura, mentre el moment actual d’inflació i crisi energètica està demanant grans transformacions que se centren en les prioritats reals de la ciutadania. A més, és un pressupost que constata l’augment de l’endeutament provocat per aquesta majoria absoluta en dos anys, passant dels 6,2 milions d’euros de deute en 2020 als 12,3 milions d’euros enguany. Açò fa que destinem per a 2023 més d’un milió d’euros als bancs en concepte d’amortitzacions i interessos, i per tant altres partides prioritàries per a la ciutadania vegen retallats els seus recursos”, apuntava Calabuig.
El portaveu recordava que “durant el període de negociació, des de Compromís per Ontinyent hem treballat propostes en positiu per a la ciutat, necessitats de totes i tots. Dos de les tres peticions han sigut ignorades, com són l’eliminació de la retallada a les ajudes a la rehabilitació, i la dotació de pressupost per a la digitalització de les parades del bus urbà, per tal d’informar del temps d’espera i arribada. Només s’ha atés la nostra petició d’invertir més recursos a l’Arxiu Municipal. No obstant això, ni molt menys és una gran concessió, ja que dignificar amb més inversions l’Arxiu hauria d’haver-se fet per iniciativa pròpia del govern municipal des de ja fa anys, si tenim en compte l’important fons documental i les necessitats que té el servei”.
“Respecte als recursos procedents d’altres administracions, volem destacar l’important pes inversor de la Generalitat Valenciana. En eixe sentit, Compromís, com a membre del Govern del Botànic, és autor directe de moltes d’aquestes inversions que continuen i continuaran transformant Ontinyent. Aquestes actuacions, junt amb les inversions de la Unió Europea, la Diputació o l’Estat, permeten que el pressupost aporte millores a la ciutat, i és un dels principals motius per a no votar-lo en contra. En eixe sentit, la nostra abstenció crítica es fonamenta en què la part relativa a les inversions amb recursos i projectes impulsats des de l’àmbit municipal no obeeix a unes prioritats clares i és molt escassa en canvis transformadors”, subratllava Nico Calabuig.
El portaveu concloïa manifestant que “aquest pressupost no té clares les prioritats davant els reptes que tenim com a ciutat, i resulta insuficient en diversos àmbits claus per al benestar diari de les ontinyentines i ontinyentins. Davant aquest context, des de Compromís per Ontinyent continuarem treballant de manera constructiva per a materialitzar eixos canvis que Ontinyent necessita”.