La proposta de Nico Calabuig i M. Àngels Moreno incideix en la necessitat de contribuir des de l’àmbit local a humanitzar l’atenció bancària, sobretot per a persones majors o amb diversitat funcional
Aquest dijous quedava aprovada la moció del grup municipal Compromís per Ontinyent per reclamar a les entitats bancàries i altres organismes la millora dels serveis bancaris, tant a la ciutadania en general com molt especialment a persones majors o amb diversitat funcional. La proposta també recull un acord en clau municipal, segons el qual l’Ajuntament es compromet a operar només amb les entitats bancàries que garantisquen els serveis i atenció adequats, amb atenció presencial en l’horari d’obertura de les entitats i sense el cobrament de comissions per la realització d’aquests tràmits i serveis.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “agraïm el vot favorable de La Vall ens Uneix a la nostra proposta i lamentem l’abstenció del Partit Popular. Comptar amb una adequada atenció i serveis per part de les entitats bancàries influeix notablement en qualitat de vida de les ontinyentines i ontinyentins. No podem passar per alt la vulneració de drets que està produint-se per part d’algunes entitats. Per això és fonamental que l’Ajuntament també es posicione al costat de la ciutadania i puga contribuir a assegurar una atenció més humana per als nostres veïns i veïnes per part de totes les entitats que operen a Ontinyent, a través de prioritzar aquelles que sí que assumisquen aquests compromisos de responsabilitat social”.
“L’aplicació d’aquesta mesura per part de l’Ajuntament és perfectament viable des del punt de vista tècnic, tal com vam explicar en el Ple Municipal. Només caldrà incloure en els Plecs de Clàusules Administratives dels contractes de l’Ajuntament, en les condicions especials d’execució, més puntuació per raons socials, mediambientals i de lluita contra el despoblament a aquelles entitats bancàries que presten una adequada atenció presencial, especialment a persones majors o amb diversitat funcional”, exposava Calabuig.
El portaveu també apuntava que “l’aprovació d’aquesta moció és molt positiva pel posicionament d’Ontinyent, com a capital de la Vall d’Albaida, de cara a reclamar a la Generalitat Valenciana i la Diputació de València la posada en marxa d’un pla de servei rural financer. Cal abordar aquesta problemàtica que afecta a diverses localitats de la nostra comarca i molts altres punts del País Valencià, que pateixen la reducció o quasi desaparició de l’atenció bancària presencial i l’absència de caixers automàtics en funcionament. Aquest pla és fonamental per a reactivar el servei bancari en les poblacions que no en tenen i erradicar la bretxa digital rural al País Valencià”.
Compromís reclama més inversió en cooperació i en ajudes al transport d’estudiants
Durant la sessió plenària d’aquest dijous també es va aprovar l’actualització de l’Ordenança reguladora de les bases de concessió d’ajudes per al transport d’estudiants universitaris, de formació professional i d’ensenyaments de règim especial. Així mateix, es va aprovar la distribució del Fons de Solidaritat 2022 de l’Ajuntament d’Ontinyent. En ambdós casos, des de Compromís per Ontinyent es va reclamar incrementar el pressupost destinat a aquestes partides.
Tal com explicava la regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, “hem demanat que s’estudie un increment dels diners destinats a les ajudes al transport d’estudiants d’Ontinyent a altres ciutats. Tot i que és una competència impròpia, si existeix eixa voluntat d’ajudar i contribuir a finançar una part del cost del desplaçament, es podria impulsar un augment més ambiciós en aquest sentit, més encara atenent a la pujada dels preus del combustible, que encareixen el transport i fan que aquesta necessitat estiga encara més present en moltes famílies”.
“Per altra banda, des de Compromís hem volgut deixar patent al Ple que ens sumem a les peticions que han formulat diferents entitats integrants del Consell de Cooperació respecte a la necessitat d’augmentar el pressupost destinat a projectes de cooperació. Considerem que el Pressupost de l’Ajuntament d’Ontinyent té capacitat per a ser més ambiciós en aquest sentit, i contemplar un augment de la partida destinada al Fons de Solidaritat, que fa anys que està estancada en 46.000 euros. Açò permetria donar més i millor suport a la tasca que les diferents entitats d’Ontinyent realitzen amb els seus projectes i iniciatives internacionals. En un context social, polític, econòmic i mediambiental tan advers a molts punts del món, és més necessari que mai poder arribar a més gent i projectes”, subratllava Moreno.