Nico Calabuig i Serna
Regidor i portaveu municipal de Compromís per Ontinyent
El primer mes de l’any sempre és una bona ocasió per renovar les esperances, establir nous objectius o propòsits vitals i expressar desitjos que ens agradaria vore complits. Com a ontinyentí desitge que el 2022 ens porte un Ajuntament amb les prioritats clares. Un Ajuntament que aprofite al màxim els recursos disponibles per fer d’Ontinyent una ciutat creadora d’oportunitats, capaç de generar més progrés social i benestar per a les persones en un entorn més saludable, sostenible i ple de vida a tots els barris i racons del terme municipal.
Perquè, tan important és que la Generalitat Valenciana i altres administracions estiguen invertint a Ontinyent i transferint recursos a l’Ajuntament com que des del govern municipal se sàpiguen destinar els recursos allà on són més necessaris. I tan importants haurien de ser aquelles polítiques vistoses on s’inverteixen molts recursos com aquelles gestions més barates i menys visibles però igualment útils, que haurien de nàixer de l’escolta de les prioritats ciutadanes, juntament amb la imaginació, l’esforç i la capacitat de treball dels nostres governants.
Una d’eixes necessitats que cal atendre és la constant reivindicació del veïnat dels barris del Poble Nou i la Vila per l’arribada de la fibra òptica al centre històric. Mentre altres ajuntaments del país com el de València capital exploren fórmules per impulsar des de l’administració local la digitalització dels barris històrics, com una política en favor d’uns barris vius i no despoblats, a Ontinyent encara no s’ha fet cap pas significatiu en este tema. En ple segle XXI, unes bones connexions a Internet són essencials per garantir la comoditat de la vida de les persones i les oportunitats econòmiques de comerç local a estos barris, i per tant el seu futur.
El mateix ocorre amb la instal·lació de plaques d’energia fotovoltaica als barris històrics. Altres ajuntaments avancen de manera decidida en facilitar estes instal·lacions d’autoconsum per incentivar la necessària transició cap a un model energètic més net, just i ecològic. I cal reconéixer que a Ontinyent s’ha treballat en eixe sentit, per exemple amb les bonificacions fiscals a qui aposta per les energies renovables. Però, per contra, s’han denegat instal·lacions en cases de La Vila per qüestions d’impacte visual que, modestament, considere discutibles. Davant açò, cal una ferma voluntat política d’actualitzar el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) per tal d’establir solucions raonables amb l’objectiu d’equilibrar l’impacte visual amb la necessària transició ecològica i revitalització del centre històric.
Saber prioritzar és la clau d’una bona manera de governar. I atenent a un ordre de prioritats lògic i de trellat, la realització de polítiques municipals pel benestar col·lectiu hauria d’anar per davant del benefici particular en forma de grans titulars amb afany electoralista.
Per això no s’entén que, d’un pressupost municipal que ascendeix a més de 45 milions d’euros, només es destinen 15.000 euros a ajudes per a l’accés dels joves al lloguer d’habitatge. Això sí, sense escatimar esforços en obligar els beneficiaris a publicar l’ajuda rebuda en les seues xarxes socials personals, disfressant de transparència una actuació que sembla més relacionada amb el màrqueting electoral, com ja van patir les persones beneficiàries de les ajudes locals a autònoms i PIMES afectades per la COVID.
Per altra banda, el fet que hi haja projectes elegits per la ciutadania en Ontinyent Participa fa quatre anys i que encara no s’hagen realitzat, mentre s’estan gastant molts diners en altres coses menys urgents i que ningú ha demanat, ens hauria de fer reflexionar per poder millorar la ciutat com totes i tots volem. En eixe sentit, fer les gestions per intentar sol·licitar Fons Europeus del Pla de Recuperació post-COVID, com proposàvem des de Compromís per Ontinyent al Ple Municipal d’este dijous, podria ser una bona ajuda per a la materialització d’alguns dels projectes pendents.
Les prioritats polítiques també s’expressen en l’estructura d’un govern i la distribució de les seues àrees de gestió. En eixe sentit, és sorprenent que seguim sent un dels únics ajuntaments del país que no disposa d’una Regidoria específica de Sanitat o Salut Pública. Més encara en una situació de pandèmia, quan es requereix més informació que mai per part de l’Ajuntament com a Administració més propera a la ciutadania. Fer realitat la proposta de recuperar la Regidoria de Sanitat podria ser molt útil, a més, per poder dedicar més temps i esforços a traslladar a la Conselleria de Sanitat la falta de metges internistes de l’Hospital d’Ontinyent i estudiar conjuntament les solucions necessàries, tant perquè es puga donar resposta a la situació actual com per previndre la dotació d’efectius adequada de cara al nou Hospital que la Generalitat Valenciana està construint a la nostra ciutat.
En definitiva, l’inici de l’any 2022 és una nova oportunitat per posar en pràctica una altra manera de fer política a l’Ajuntament d’Ontinyent. Seguir impulsant aquelles coses positives que s’estan fent gràcies a la cooperació entre diferents partits i administracions, però també reconéixer tot allò millorable per poder corregir-ho. Escoltar més a qui pensa diferent, acceptar les bones propostes independentment d’on vinguen i aconseguir acords encaminats a establir solucions duradores a les mancances existents. Perquè totes i tots comptem per fer d’Ontinyent una ciutat millor per a viure i conviure.