El portaveu Nico Calabuig ha recordat que “és obligatori comptar amb un Pla d’Integritat Pública i Bon Govern per previndre la corrupció i poder participar del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que dona accés a fons europeus per a invertir en la recuperació econòmica post pandèmia”
El grup municipal Compromís per Ontinyent ha presentat al Ple Municipal Ordinari de gener una moció en la qual proposa l’elaboració i aprovació d’un Pla antifrau a l’Ajuntament d’Ontinyent. L’objectiu de la proposta registrada pel regidor Nico Calabuig és aprofundir en la qualitat democràtica i l’adequada utilització dels recursos públics municipals, així com impulsar l’elaboració d’un document obligatori per a tota entitat que vulga participar del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons europeus, i que pot implicar inversions rellevants per a Ontinyent.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “és essencial avançar en la posada en marxa d’instruments que garantisquen una major honradesa i qualitat en la gestió dels recursos públics. Per això proposem el desenvolupament d’un Pla d’Integritat Pública i Bon Govern, enfocat a previndre el frau i la corrupció, combatre’ls en cas que es produïsquen, i transmetre a la ciutadania que la gestió municipal està basada en alts estàndards d’honradesa, honestedat i orientada a l’adequada utilització dels recursos públics en benefici col·lectiu. És a dir, que en tot moment els recursos s’inverteixen en l’interés comú i no en interessos particulars que minven la capacitat de l’administració local per a atendre els seus compromisos i projectes”.
“Cal remarcar que, per a poder optar a participar en els Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons de la Unió Europea, des del Ministeri d’Hisenda s’estableix l’obligació de comptar amb un Pla d’aquestes característiques per a tota aquella entitat decisòria o executora que participe en l’execució de les mesures o iniciatives. Ontinyent té reptes importants com la transformació digital i mediambiental de l’economia urbana, que requereixen poder accedir a aquests Fons Europeus, tal com ja estan fent altres ciutats com Gandia. L’aprovació d’aquest Pla és un requisit per poder rebre aquests recursos. L’objectiu és garantir que en cada àmbit d’actuació, en aquest cas el municipal, els diners procedents d’Europa s’inverteixen d’una forma neta i transparent, sense corrupció, frau ni conflictes d’interessos”, ha exposat Calabuig.
El regidor també ha explicat que “a la nostra moció incidim en la importància de desenvolupar aquest Pla de la forma més transversal i participativa possible, implicant a tots els grups polítics i els departaments municipals, i entenent-lo també com un instrument de caràcter permanent, no temporal o vinculat només a aquest procés d’adhesió als fons europeus. Així mateix, posem en relleu la importància de nodrint-se dels materials i assessorament en aquesta matèria oferits per entitats com l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF) i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP)”.
“Amb un Pla com aquest, l’Ajuntament adopta una sèrie de compromisos orientats a mantindre un alt nivell de qualitat jurídica, ètica i moral i a adoptar els principis d’integritat, imparcialitat i honestedat. En eixe sentit, és fonamental que tots els membres de la corporació i molt especialment els càrrecs electes, amb o sense responsabilitats de govern, assumisquen aquest compromís, igual que el personal de l’Ajuntament, que com a empleades i empleats públics assumeixen i comparteixen aquesta premissa. Cada persona que forma part de la institució té una responsabilitat al respecte en aquest tema”, ha subratllat Calabuig.
Des de Compromís per Ontinyent han conclòs apuntant que “esperem comptar amb el suport de La Vall ens Uneix i el Partit Popular, ja que la lluita contra el frau i la corrupció és una tasca de totes i tots, també a escala municipal. I a més, en aquest cas, aprovar i desenvolupar el contingut d’aquesta moció és essencial si des d’Ontinyent volem tindre accés a inversions i actuacions finançades per la Unió Europea després de la pandèmia”.