COMPROMIS que porta la regidoria de Medi Ambient celebra la bona acollida del meló ontinyentí.
Els gelats de Meló d’Or i els plats de cuina compten amb una alta demanda per part dels clients.
El regidor de Medi Ambient destaca que la iniciativa posa en valor l’agricultura local i ajuda a crear ocupació.
Empresaris del sector de l’hostaleria i consumidors s’han bolcat amb el “Meló d’Or d’Ontinyent”, el projecte de marca de qualitat impulsada per l’Ajuntament d’Ontinyent per recuperar una varietat autòctona d’esta fruita, que es cultiva des de fa mes de 700 anys al terme. La geladeria La Ibense, que va elaborar un gelat a partir del “Meló d’Or”, ha esgotat ràpidament les existències de que disposava per elaborar-lo, mentre que el Restaurants “El Tinell de Calabuig”, que ofereix com a entrant als seus clients una tapa de “bonito marinat amb Meló d’Or”, o “Jauja”, que disposa d’un postre de “sopa de pinya i Meló d’Or”, també ha constatat una bona acceptació i curiositat pels clients, que han destacat la diferència del sabor d’aquest meló respecte del que es comercialitza ordinàriament.
El regidor d’Agricultura, Fran Quesada, ha recordat que l’objectiu del projecte és “posar en valor l’agricultura local, recuperar esta varietat autòctona i promocionar-la”, tot amb una doble finalitat: “reviure la producció d’uns melons de qualitat i a més crear ocupació”, ja que s’espera que promoure el cultiu d’esta fruita ajude a fomentar l’ocupació al sector agrícola. El projecte, a més, permetrà recuperar els senyals d’exclusivitat i qualitat del meló i procedir a la valorització de la llavor, per tal que aquesta no es perga i continue produint-se, conservant així el patrimoni natural i biològic del municipi.
Quesada destacava que “des de la Regidoria d’Agricultura volem impulsar el consum local dels productes de proximitat que, com en aquest cas, tenen una garantia de qualitat”. L’edil destaca que també es vol potenciar el dret dels ontinyentins i ontinyentines “a la soberania alimentària”, és a dir, a conèixer quin és l’origen d’allò que estan menjant i de quina manera es produeix. “Tot açò està molt ben definit al cas del Meló d’Or gràcies a la marca de qualitat que estem impulsant”, destacava.
La producció d’enguany de Meló d’Or d’Ontinyent es xifra en al voltant de 15.000 quilos, tot i que de no haver-se vist afectada aquesta per la pedregada d’aquest estiu la xifra podria haver superat els 25.000. D’estes 15 tones de Meló d’Or, s’ha venut al voltant del 86% i a hores d’ara només queden en existències unes 2 tones, al voltant de 2.000 quilos que amb l’actual ritme de demanda als estabiments hostalers i fruiteries previsiblement s’esgotaran.
Des de l’Associació d’Hostelers AHVAL, el seu President, Jordi Martínez, destacava que les primeres impressions del sector quant a l’acceptació del producte “són molt positives”, i que “han creat cert grau d’expectació, sobretot en aquells que recorden el meló de quan el cultivaven els seus pares o iaios, perquè el producte ja estava perdent-se”. El President d’AHVAL avançava que els hostalers seguiran donant el seu suport a la iniciativa, ja que “la gastronomia es també un producte turístic, i donar-li projecció als productes autòctons ens dona valor afegit”.
Els professionals coincideixen a destacar les característiques pròpies del meló, de carn compacta, dolça i blanca, amb un equilibrat contingut en sucres, que el diferencien d’altres varietats, tal com es va constatar al treball realitzat per Belen Picó, investigadora del Institut Universitari de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana (COMAV). Fran Quesada incidia en destacar que l’Ajuntament d’Ontinyent seguirà treballant per potenciar un producte amb història pròpia, “un cultiu tradicional local amb més de 700 anys de tradició que s’ha de seguir defensant i promocionant amb noves línies d’actuació en el futur”, avançava el Regidor de Medi Ambient.