El grup municipal Compromís per Ontinyent ha demanat que es corregira la retallada de 100.000€ en les ajudes a la rehabilitació d’immobles, dotar de pressupost la digitalització de parades del bus urbà i un pressupost digne per a inversions i activitats de l’Arxiu Municipal

El passat divendres, el grup municipal Compromís per Ontinyent realitzava una reunió de negociació del Pressupost de l’Ajuntament d’Ontinyent per a l’any 2023 amb la regidora d’Hisenda, Natalia Enguix. Durant la trobada, el portaveu municipal Nico Calabuig i la regidora M. Àngels Moreno van assenyalar diferents partides del pressupost que necessitaven una revisió o increment, i van exposar la seua visió general sobre el pressupost en conjunt, com un pressupost continuista, amb mancances en inversió de recursos propis de l’Ajuntament, provocades pel deute generat pel govern municipal els dos anys anteriors.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “el projecte de Pressupost Municipal elaborat pel govern de majoria absoluta de La Vall ens Uneix és continuista en les decisions preses durant aquesta legislatura. Els 745.000 euros dedicats a amortitzar el deute incrementat els dos anys anteriors, i els 285.000 euros que pagarem en interessos als bancs, són la conseqüència més evident d’haver duplicat el deute municipal dels 6,2 milions que hi havia en 2020 als 12,3 milions en 2022. Aquesta situació provoca que l’Ajuntament haurà de dedicar més d’un milió d’euros de recursos propis als bancs en l’any 2023, mentre hi ha partides prioritàries per a Ontinyent que es veuen retallades o directament eliminades”.

“En aquest sentit, hem insistit en la necessitat de corregir la retallada de 100.000 euros en les ajudes a la rehabilitació d’immobles. A banda dels programes posats en marxa per la Generalitat Valenciana en aquest àmbit, destinar recursos municipals a aquestes actuacions també és imprescindible per a la regeneració del centre històric. Tenint en compte l’actual situació de deteriorament i despoblament que pateix, és una prioritat evident per al present i futur d’Ontinyent”, apuntava Calabuig,

El portaveu explicava que “també hem reclamat que es destine pressupost a la digitalització de les marquesines del bus urbà, ja que l’any 2022 comptava amb 62.000 euros que no es van executar i enguany no s’ha pressupostat ni un euro. Considerem encertat que aquestes actuacions opten a subvencions d’altres administracions per a finançar-les, però també cal una plasmació concreta des del primer moment en el pressupost sobre la seua realització, per a evitar que passen els mesos i la resposta a aquestes necessitats quede oblidada en un calaix. Segurament són dos partides més prioritàries que altres, i es podria fer un esforç per dotar-les de recursos des del principi”, apuntava Calabuig.

Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, manifestava que “també hem posat com a condició vinculada al nostre sentit del vot l’augment dels recursos per a l’Arxiu Municipal. A hores d’ara, i des del principi de la legislatura, només es destinen 6.000 euros anuals a inversions en aquest servei, una xifra insignificant si tenim en compte les necessitats i el volum de l’Arxiu. La ciutadania està sensibilitzada amb la recuperació, difusió i posada en valor del nostre llegat documental, i bona prova d’això és la presència de propostes en aquesta línia a Ontinyent Participa, que han estat valorades i escollides com a prioritàries pel Consell Veïnal. El govern municipal ha de ser ambiciós en la millora de l’Arxiu Municipal, ja que és un patrimoni de totes i tots, un bé per a Ontinyent”.

La regidora subratllava que “evidentment, aquest no és el nostre pressupost, i trobem a faltar projectes nous i il·lusionants vinculats a la sostenibilitat i la transició energètica, la regeneració urbana en els barris històrics, el reforçament de les polítiques socials o una vertadera aposta per donar resposta a les necessitats socioeconòmiques i d’oci de la joventut. A més, un any més, no hi ha ni rastre de les obres pendents d’Ontinyent Participa de fa més de quatre anys, que són la creació de la zona definitiva per a grans concerts i festivals, la substitució de la coberta del mercat, i l’accés de vianants de l’estació al cementeri”.

“Donem suport a totes aquelles inversions que arriben d’altres administracions, principalment de la Generalitat Valenciana, i en diverses de les quals Compromís és autor directe des de les diferents Conselleries. És més, si no fora per aquestes inversions autonòmiques i d’altres administracions, el Pressupost Municipal 2023 no hauria pogut contemplar actuacions significatives. Per això afirmem que en les decisions i els eixos que defineix el govern municipal en funció dels recursos propis, trobem moltes carències, que exposarem al Ple Municipal”, concloïa Moreno.