Nico Calabuig i M. Àngels Moreno han apuntat que “cal un suport més actiu cap al Meló d’Or per part de l’Ajuntament, amb accions concretes de dinamització. A més, proposem la constitució del Consell Agrari, per desenvolupar tot el potencial del sector agrícola d’Ontinyent i atendre les seues necessitats i projectes”
Aquest dijous, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha presentat una moció en la qual proposa dinamitzar amb accions concretes des de l’àmbit institucional la marca ‘Meló d’Or d’Ontinyent’, així com constituir amb urgència el Consell Agrari Municipal per ajudar a impulsar el sector agrícola d’Ontinyent. La proposta registrada pel regidor Nico Calabuig i la regidora M. Àngels Moreno, que serà debatuda en el Ple Municipal de juny, incideix en la necessitat que l’Ajuntament adopte un paper més actiu en el suport i promoció del meló, ja que en els últims anys les accions han estat realitzades des de l’àmbit científic i universitari. Així mateix, reclamen la creació efectiva de l’òrgan de participació que ha de reunir les diferents parts implicades en la producció agrícola d’Ontinyent, per contribuir a la dinamització de l’agricultura de la ciutat i escoltar les seues propostes i necessitats.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “la moció que presentem pretén aconseguir una postura més activa i ambiciosa respecte al Meló d’Or per part de l’Ajuntament. Tenim constància documentada d’aquest meló des de 1424 i és genèticament una varietat única al món, ja que no s’ha hibridat mai amb altres varietats. En la legislatura 2011-2015, la Regidoria d’Agricultura, que dirigia el regidor i company de Compromís, Fran Quesada, va posar en marxa un projecte per a la recuperació i l’impuls d’aquesta varietat, que estava en risc de desaparició. La iniciativa buscava dotar de major protecció el producte amb la implicació del consistori, establir una col·laboració estreta amb els productors i donar prestigi a la seua tasca, així com recuperar i augmentar el renom d’aquest meló com un producte ontinyentí de qualitat arreu del món”.
“Tanmateix, després del potent impuls institucional realitzat en la primera etapa, en els últims anys les accions han estat realitzades des de l’àmbit científic i universitari, amb estudis com el que ha realitzat durant tres anys la Universitat Politècnica de València o el projecte finançat amb una subvenció de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient. Davant aquest context i tenint en compte el potencial del Meló d’Or, considerem que el paper de l’Ajuntament d’Ontinyent pot ser més actiu en el suport i promoció del meló, més encara després de la constitució de l’Associació de Productors i Comercialitzadors de Meló d’Or, que poden donar veu en primera persona a les necessitats, demandes i propostes del sector”, ha exposat Calabuig.
El portaveu ha assenyalat que “a més de les demandes del sector, algunes mesures útils podrien ser una major implicació en la difusió de la marca, amb l’objectiu de situar el Meló d’Or d’Ontinyent com un producte de qualitat que s’identifique amb la ciutat, tal com ocorre amb altres productes de la gastronomia local. Aquesta difusió podria contribuir a l’obertura de nous mercats i la diversificació econòmica de la ciutat. A més, per fomentar en la ciutat el coneixement i conreu del meló, caldria ajudar a recuperar iniciatives com el curs de producció de Meló d’Or, que es va celebrar en 2014. També seria clau per al creixement del sector poder estudiar vies municipals per aportar assessorament i recursos als productors, o buscar fórmules per a garantir la conservació de la llavor, més enllà de la reserva que fan els mateixos productors”.
Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, ha subratllat que “aquestes necessitats, que requereixen l’impuls i la col·laboració institucional entre l’administració local i el sector, evidencien de manera molt clara la manca en l’actualitat d’un òrgan capaç de reunir les diferents visions implicades en la producció agrícola, no només d’un producte tan característic com el Meló d’Or, sinó de tot el sector agrícola de la nostra ciutat. En eixe sentit, la creació del Consell Agrari Municipal d’Ontinyent podria ser la millor solució per abordar amb èxit la qüestió. Cal recordar que aquest consell de participació està contemplat a la Carta de Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Ontinyent, presentada en novembre de 2012. Tot i això, malauradament, l’òrgan continua sense constituir-se quasi 10 anys després”.
“Comptar amb aquest Consell permetria donar veu a les persones i entitats que participen de manera directa en el sector agrícola d’Ontinyent, i abordar necessitats com l’impuls d’estudis per aconseguir preus dignes per als productors, la recerca de projectes de col·laboració amb l’àmbit universitari i amb els diferents nivells de l’Administració Pública, el desenvolupament d’un banc de llavors, i moltes altres iniciatives que sorgisquen del sector. A més, la posada en marxa del Consell Agrari podria permetre conéixer amb major detall l’estat de l’activitat agrícola a Ontinyent, a través de recopilar dades sobre la quantitat de persones productores, extensió dels cultius, tipus de productes i altres informacions”, ha explicat Moreno.
La regidora també ha puntualitzat que “a més a més, en un context d’emergència climàtica com l’actual, pren més protagonisme encara la necessitat d’apostar pel sector agrícola de proximitat, que supose la cura de l’entorn, la reducció de l’impacte del canvi climàtic i l’obtenció de productes saludables, de qualitat i de quilòmetre zero. Ontinyent és una ciutat diversa en les seues activitats productives, i a banda de la indústria i els serveis, compta amb agricultors i agricultores que necessiten ser escoltats, participar i estar adequadament representats a través del Consell Agrari. Per tot això, és urgent la creació efectiva d’aquest òrgan”.
Des de Compromís per Ontinyent han conclòs apuntant que “esperem comptar amb el vot favorable de La Vall ens Uneix i el Partit Popular, ja que aquestes propostes suposen un benefici col·lectiu per l’activitat econòmica d’Ontinyent, la millora de la participació d’un sector com l’agricultura, així com la intensificació de l’impuls a un producte de gran qualitat com el Meló d’Or”.