La regidora de Compromís per Ontinyent ha apuntat que “compartim la necessitat de reactivar el Servei, la idoneïtat de les persones proposades i la recerca de la paritat, però aquest procés s’ha fet amb unes formes poc democràtiques, eliminant la representació dels grups polítics municipals i sense cap participació del món de la Cultura”
Aquest dijous es votava la incorporació de sis persones al Servei de Publicacions de l’Ajuntament, dins el Ple Ordinari Municipal de maig. La regidora M. Àngels Moreno va defensar la idoneïtat de les persones proposades, pels seus mèrits i experiència, així com la necessitat de reactivar el Servei de Publicacions i fer-ho apostant per la paritat. No obstant això, Moreno va denunciar diferents aspectes vinculats a les formes del procés, com la inacció del regidor Alejandro Borrell durant 7 anys per a reactivar per complet el Servei de Publicacions, l’absència de reunions prèvies amb el Consell de Cultura, l’eliminació dels representants dels grups polítics en l’òrgan, o l’absència d’algun reglament que concrete el funcionament del nou Servei que es pretén implantar.
En paraules de la regidora i portaveu adjunta de Compromís per Ontinyent, “compartim la incorporació de Manuel Palomar, Tudi Torró, Alfred Bernabeu, Maria José Vanyó, Manolo Requena i Mariola Penadés al Servei de Publicacions de l’Ajuntament. Es tracta de sis persones amb una trajectòria contrastada en els diferents àmbits acadèmics que poden aportar la seua experiència a aquest òrgan. Però ens resulta molt preocupant l’absència total de participació i transparència en aquest procés, per això hem hagut de fer un vot crític i optar per l’abstenció”.
Moreno explicava que “als informes que acompanyen aquest tema es pot llegir que el Servei no ha estat actiu per complet des de fa anys. En eixe sentit, creiem que el regidor de Cultura, com a màxim responsable de l’àrea, i tenint en compte que porta 7 anys en el càrrec, hauria pogut fer alguna cosa més al respecte, més enllà de confirmar eixa inactivitat o falta d’operativitat. Per sort, gràcies a la tasca dels treballadors municipals s’ha pogut mantindre l’edició de la Revista Alba, però eixa inacció del regidor ha acabat provocant que la resta de funcions hagen anat perdent-se o quedant paralitzades”.
“Per altra banda, no compartim gens les formes i passos seguits en el procés. Tal com apunta l’informe del Tècnic de Cultura, hauria sigut més idoni convocar al Consell de Cultura per a tractar la qüestió i escoltar diferents veus al respecte. A més, substituir la composició anterior per una nova sense algun instrument que guie el procés ens sembla poc seriós. Encara que compartim la idoneïtat dels noms proposats, considerem que dignificaria molt el seu nomenament que aquest es fera d’una manera organitzada, consensuada, oberta, i no per una decisió individual del regidor. Les formes utilitzades ens semblen molt pobres democràticament”, manifestava la regidora.
M. Àngels Moreno també subratllava que “les formes emprades pel senyor Borrell suposen un pas enrere, amb l’eliminació dels representants dels grups polítics municipals. Mentre l’òrgan ha estat actiu, aquesta representació política permetia dotar al Servei de Publicacions de major transparència. Resulta molt preocupant que davant un replantejament del Servei desaparega la presència dels grups polítics. És irrenunciable conservar aquesta representació plural. La manera de fer operatiu un òrgan és implicar-se en fer-lo funcionar, no a través d’eliminar representants d’aquest. Un espai no funciona pitjor per estar format per més membres, i bona prova són els diferents Consells sectorials d’aquest Ajuntament, que compten amb moltes entitats representades, a més dels grups polítics i personal tècnic, i no per això són menys operatius”.
La portaveu adjunta del grup valencianista concloïa destacant que “no podem compartir les formes emprades, així com la pèrdua de transparència i de salut democràtica que suposa aquesta renovació per l’eliminació dels representants dels grups municipals, així com la falta de mecanismes que facen possible la participació de més persones. Vam instar al senyor Borrell a continuar debatent la qüestió i fer una renovació més ordenada, dialogada i oberta, que incloga a les persones amb experiència que es proposaven, que incorpore el criteri de la paritat, però que no deixe en el camí aspectes que ja es contemplaven fa tants anys i que ara són eliminats sense consens. Malauradament, no s’ha acceptat”.