Nico Calabuig i M. Àngels Moreno han assenyalat que “la situació s’està tornant insostenible, amb enfonsaments quasi cada setmana. Reclamem una actuació prioritària i urgent de l’Ajuntament, que té competència per a dictar ordres d’execució en aquells immobles en ruïna on els propietaris no actuen. S’està posant en risc la integritat física de les persones”
Aquest dimecres, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha denunciat la inacció del govern municipal davant la situació de ruïna que pateixen diferents zones del centre històric de la ciutat, i que està posant en perill la integritat física de les persones. El regidor Nico Calabuig i la regidora M. Àngels Moreno han incidit en les competències que té l’Ajuntament per a poder dictar ordres d’execució en aquells immobles en ruïna on els propietaris no actuen, i han reivindicat de nou la necessitat d’una política municipal d’inversions que prioritze destinar recursos en les zones que més ho necessiten.
En paraules del regidor i portaveu valencianista, Nico Calabuig, “la ruïna al centre històric d’Ontinyent s’està tornant insostenible. En els últims cinc dies s’han registrat dos enfonsaments totals, un el passat divendres al carrer Roses, i un altre aquest mateix dimecres al carrer Teixidors, on han caigut dos immobles. Fa unes setmanes era la casa natal del músic Gomis i altres habitatges al carrer Maians els que patien solsides interiors. Cal una reacció urgent del govern municipal, que passe per actuar en les diferents zones en risc d’enfonsament, desenvolupant una política urbanística amb les prioritats clares, per a salvar La Vila i el Poble Nou, els barris originaris de la nostra ciutat”.
El portaveu ha exposat que “els ajuntaments estan facultats per la legislació en matèria d’urbanisme per a dictar ordres d’execució en aquells immobles on els propietaris no facen les actuacions de manteniment pertinents. L’ajuntament té la responsabilitat de vetlar per la seguretat de les ontinyentines i ontinyentins, que s’està posant en dubte amb les constants solsides, caigudes de murs, façanes i cases. L’actitud del regidor d’Urbanisme i del govern municipal no pot ser defugir les seues responsabilitats, repartir culpes a altres administracions o al·ludir a les pluges. Hi ha cases caient des de fa temps en diferents zones, i els avisos per part del veïnat dels barris són constants. No és un fet puntual, sinó el resultat d’un progressiu abandonament que cal revertir”.
Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, ha apuntat que “ho hem insistit moltes vegades, no existeix un ordre de prioritats lògic en matèria d’urbanisme. El cor d’Ontinyent s’està caient a trossos mentre el govern municipal gasta enormes quantitats de diners en escales mecàniques en zones ja adaptades amb rampa, ascensors panoràmics o reformes en espais municipals que estan en bon estat. L’objectiu de la majoria absoluta de La Vall ens Uneix és fer obres faraòniques per a obtindre titulars cridaners i fotos, mentre les necessitats urbanístiques del dia a dia queden en segon pla i els barris històrics reclamen ajuda davant la degradació que pateixen”.
La regidora ha subratllat que “la tàctica habitual de repartir culpes a altres administracions està esgotada. La ciutadania està cansada d’eixa manera de fer política. Un govern municipal ha d’assumir les seues responsabilitats quan les coses es compliquen, i no només apuntar-se els mèrits de les bones notícies. És urgent posar com a prioritat urbanística municipal el rescat dels barris històrics i la utilització dels recursos econòmics amb trellat, invertint primer on més falta fa, responent a un ordre de prioritats lògic. L’objectiu de les polítiques ha de ser satisfer les necessitats reals de la ciutadania, en lloc de generar efectisme i grans titulars per al govern municipal”.
“Amb tots els respectes per als professionals que hi participaran, creiem que el govern municipal s’ha equivocat de concepte en la seua última campanya, anunciada per l’alcalde. Potser seria més il·lustratiu completar les visites a les obres que es financen amb diners de la Generalitat o altres administracions en ‘Obert per obres’, amb un recorregut per aquells espais patrimonials i carrers que s’han enfonsat o estan a punt de fer-ho per la inacció del govern municipal en aquest tema, però sembla que reconéixer la situació d’aquests barris de la ciutat no interessa. Ens resulta molt preocupant la realitat paral·lela en què s’ha instal·lat el govern municipal”, ha manifestat Moreno.
Des de Compromís per Ontinyent han conclòs incidint que “encara estem a temps de reaccionar, però cal una vertadera voluntat d’assumir responsabilitats i ser ambiciosos a escala municipal. Els barris històrics han de deixar de ser vistos i entesos com un problema, i plantejar-los com una oportunitat. Una oportunitat a nivell cultural, patrimonial i econòmic, i també una alternativa de creixement cap a dins, sostenible, que puga revitalitzar el nucli urbà d’Ontinyent enfront de la dispersió”.