Nico Calabuig i M. Àngels Moreno van tractar amb membres de la junta de l’Associació Veïnal temes com el despoblament del barri, els problemes de neteja, la necessitat de dignificar la seu de l’associació o les molèsties derivades de la zona de concerts instaurada pel govern municipal
Aquest dimecres se celebrava a la seu de Compromís per Ontinyent una reunió de treball entre Nico Calabuig i M. Àngels Moreno, portaveu i regidora de Compromís per Ontinyent, i membres de la junta de l’Associació Veïnal del barri de La Vila, encapçalats per la seua presidenta, Rosa Castelló. Posteriorment es va realitzar una visita al barri per a analitzar diferents necessitats. En la trobada es van tractar qüestions com els problemes de despoblament del barri i la ruïna de diferents immobles, la necessitat d’un major manteniment i neteja viària, les molèsties provocades per la zona de concerts instaurada a Tortosa i Delgado pel govern municipal, o la urgència de comptar amb un espai digne per a la seu de l’Associació Veïnal.
En paraules del regidor i portaveu Nico Calabuig, “ha sigut un plaer poder conversar amb els i les membres de l’Associació Veïnal de La Vila. Ens preocupa molt l’estat actual del barri i creiem molt urgent i necessari planificar la seua millora de manera integral i ambiciosa. La situació de despoblament que pateix La Vila és un problema que es retroalimenta per la deixadesa que s’observa a moltes zones, la ruïna a diferents immobles, el tancament indefinit de carrers com el Callarís i la manca d’atractius i serveis que siguen al·licients per a atraure població. Cal abordar l’actualització del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de La Vila, que té més de 20 anys, per a adaptar-lo a les necessitats actuals en qüestions com la recuperació activa del patrimoni o la instal·lació de fibra òptica o plaques solars”.
“Tal com passava al barri del Poble Nou, cal establir com a prioritat municipal la recuperació integral del barri, amb un pla específic i participat pel veïnat de La Vila. A més, és necessari aprofundir en el desenvolupament de mesures econòmiques i formes de finançament municipal que incentiven les rehabilitacions per part del veïnat. La situació de despoblament s’està veient agreujada pel tancament provisional de carrers que s’allarga indefinidament i la caiguda constant de cases. La millor garantia del bon estat del barri és la presència de veïns i veïnes que puguen conservar i mantindre els immobles, i fer vida als seus carrers sense perill de despreniments o problemes d’inseguretat” exposava Calabuig.
El portaveu també apuntava que “és fonamental que s’intensifiquen les actuacions de manteniment i neteja viària a la zona. Molts carrers del barri estan tacats, a més d’observar-se espais on hi ha brossa i matolls descontrolats. En diferents punts també s’observen solsides, procedents de murs i façanes, que continuen a les voreres, sense ser retirades. Açò afecta greument a la salubritat i l’aspecte estètic del barri. Continuem insistint en la necessitat d’aprofundir en la neteja viària del nostre centre històric, que presenta un greu estat de degradació”.
Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, subratllava que “ens resulta preocupant l’estat en què es troba la seu de l’Associació Veïnal actualment. Fa uns mesos es van fer uns sondejos en el procés de recerca de parts de la muralla, foradant el terra de l’immoble que acull la seu, sense ni tan sols haver avisat prèviament a l’associació. S’ha constatat que la muralla no es troba en eixa casa, però l’espai continua obert, amb un forat de grans dimensions, després de mesos d’haver-se promés la seua reparació. La conseqüència és que l’Associació Veïnal no té un espai digne on poder reunir-se i mantindre la seua activitat. A més, tampoc existeix un espai suficient i segur per a l’emmagatzematge i conservació dels documents i altres materials propis de l’associació. Aquesta situació és insostenible i s’ha de solucionar de forma urgent”.
La regidora assenyalava que “a més, hem pogut constatar, amb els testimonis dels membres de la junta i també del veïnat, les molèsties ocasionades per la ubicació de la zona de concerts a l’esplanada de Tortosa i Delgado. Amb anterioritat ja vam denunciar que aquesta decisió, presa de forma unilateral pel govern municipal, provocaria greus problemes d’impacte acústic, afecció sobre l’entorn del riu Clariano, a més de ser un espai incompatible amb l’organització de grans festivals i comportar riscos per a l’evacuació de persones. El veïnat ha començat a patir les conseqüències d’aquesta decisió unilateral, que no resol la demanda ciutadana expressada a Ontinyent Participa”.
Des de Compromís per Ontinyent concloïen manifestant que “agraïm als membres de la junta de l’Associació Veïnal de La Vila la seua atenció i predisposició. És evident que el barri té algunes necessitats bàsiques per cobrir, i s’han d’abordar de manera immediata. Els barris històrics d’Ontinyent han de ser una prioritat clara si volem enfortir la nostra ciutat, recuperar entorns històrics i entendre’ls també com una oportunitat d’oferir alternatives sostenibles de creixement urbà”.