El portaveu Nico Calabuig ha apuntat que “aquest febrer es compleixen 40 anys de la recuperació de la denominació oficial d’Ontinyent. L’Ajuntament ha d’impulsar aquesta celebració i recordar a empreses de xarxes socials i mitjans de comunicació estatals que cal respectar-lo”
El grup municipal Compromís per Ontinyent ha presentat una nova moció al Ple Municipal Ordinari de gener. A la proposta d’elaboració d’un Pla Antifrau per poder accedir als Fons Europeus, anunciada la setmana passada, s’afegeix una segona moció en la qual proposa una commemoració cultural i festiva del 40 aniversari de la recuperació de la denominació oficial d’Ontinyent, que es va produir en febrer de 1982.
La proposta registrada pel regidor Nico Calabuig té com a objectiu donar la importància que mereix a una data molt rellevant en la història d’Ontinyent com a poble i la recuperació de la seua identitat local, aprofitar la celebració per a implicar a tota la ciutadania amb esdeveniments culturals, així com fer palesa la necessitat d’exigir oficialment a les empreses que gestionen les xarxes socials o mitjans de comunicació que respecten el nom oficial de la ciutat.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “aquest febrer tenim una cita molt important al calendari, ja que es commemora la recuperació de la denominació d’Ontinyent com a únic nom oficial, tant en valencià com en castellà, després de la castellanització dels topònims patida als nostres pobles per motius polítics. Aquest 40 aniversari és una molt bona oportunitat per desenvolupar un programa d’activitats al voltant de l’efemèride i el seu impacte i significat social i cultural”.
“Per això proposem al Ple constituir una comissió per al desenvolupament de les activitats culturals, informatives i formatives al voltant de l’aniversari, amb participació dels departaments municipals implicats, les forces polítiques representades a l’Ajuntament en l’actual legislatura i la legislatura de l’acord (1979-1983), el teixit associatiu i cultural, l’àmbit educatiu, i qualsevol altra persona o entitat que vulga unir-se com a col·laboradora. Evidentment, en un context de pandèmia com l’actual, s’hauran d’idear activitats en formats que garantisquen totes les mesures sanitàries. Si amb el pas dels mesos la situació millora, es podrien intensificar les activitats o fer-ne altres diferents”, ha assenyalat el regidor.
Calabuig també ha exposat que “a la moció instem a què l’Ajuntament implemente i continue una major tasca informativa exterior sobre la denominació oficial d’Ontinyent, exigint el respecte pel nom oficial per part d’institucions, mitjans de comunicació, xarxes socials i tots els àmbits i estaments. No pot ser que en l’any 2022 encara hi haja institucions públiques o xarxes socials que no fan ús del nom oficial d’Ontinyent, quan aquest tema compta amb un amplíssim consens social i polític a la nostra ciutat. També són nombrosos els casos, sobretot en mitjans de comunicació d’àmbit estatal, en què no s’utilitza la denominació oficial de la nostra ciutat, i de vegades fins i tot està mal situada”.
El portaveu també ha explicat que “en novembre de 1980, el Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent va aprovar per unanimitat demanar al Consell del País Valencià la recuperació del nom oficial. El Ple del Consell, en la seua reunió del 25 de gener de 1982 va acordar aprovar el canvi, que es va recollir al Butlletí Oficial del 15 de febrer, fent-se efectiu. És per això que proposem establir com a calendari de la commemoració de l’aniversari des del 15 de febrer de 2022 fins al 14 de febrer de 2023, sempre tenint en compte el criteri de la comissió que quede constituïda per a aquesta commemoració. Considerem que donar un any de temps a aquest programa d’activitats permetrà desenvolupar i treballar iniciatives molt diverses i enriquidores, que és la finalitat de la proposta”.
Nico Calabuig ha conclòs subratllant que “com sempre, esperem comptar amb el suport de La Vall ens Uneix i el Partit Popular. L’objectiu és homenatjar el nom de la nostra ciutat com a element que ens identifica i ens representa a totes i tots, i fer-ho des d’una perspectiva cultural i festiva, incloent-hi a tota la societat i enfortint així el gran consens social sobre l’ús de la nostra nomenclatura oficial dins i fora de la ciutat”.