El portaveu municipal de Compromís per Ontinyent ha demanat a l’alcalde de la ciutat “que el Patronat que gestiona els béns donats solidàriament per la gent d’Ontinyent a la Beneficència seguisca compost per una majoria municipal i de la societat d’Ontinyent i no passe a tindre majoria de la jerarquia eclesiàstica”
Aquest dilluns, el regidor i portaveu municipal de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha registrat un escrit adreçat a l’alcalde d’Ontinyent en el qual demana a Jorge Rodríguez que defense els interessos del poble d’Ontinyent en la Fundació de la Beneficència, que es troba immersa en un canvi d’estatuts. L’escrit de Calabuig incideix en la importància que el Patronat que gestiona els béns de l’entitat, i del qual és president el mateix alcalde, continue tenint una representació majoritàriament municipal i de la societat d’Ontinyent per a la presa de decisions i actuacions.
La Fundació Hospital Beneficència “Nuestra Señora de los Dolores” és una institució fundada al segle XIV i la presidència de la qual sempre ha estat ostentada per l’alcalde o alcaldessa de la ciutat d’Ontinyent, juntament amb un Patronat format majoritàriament per persones en representació d’altres estaments o entitats de la societat civil ontinyentina, i amb una representació del clergat local. La Fundació té com a objectius principals el foment de l’acció social i educativa adreçada a les persones més desfavorides, essencialment a través de la residència de majors de la Beneficència i del col·legi La Milagrosa.
En paraules del regidor i portaveu, Nico Calabuig, “som coneixedors que aquest dimarts es produirà una reunió del Patronat de la Fundació de la Beneficència amb l’objectiu d’aprovar inicialment una modificació dels estatuts que regeixen l’entitat. Davant aquesta situació, considerem fonamental que l’alcalde d’Ontinyent, com a president del Patronat, defense una composició de l’òrgan directiu de la Fundació que continue tenint majoria de membres de representació municipal i de la societat d’Ontinyent, i que aquesta composició no passe a ser majoritàriament nomenada per la jerarquia eclesiàstica. Volem garantir que els objectius socials i educatius d’aquesta Fundació seguisquen servint a les persones d’Ontinyent des d’uns valors socials inclusius i oberts, tal com està reivindicant la comunitat educativa del col·legi La Milagrosa”.
El líder municipal de Compromís ha explicat que “la Beneficència és una institució històrica d’Ontinyent, que data del segle XIV, i que compta amb béns i propietats que han sigut donats de forma solidària al llarg dels segles per persones i entitats de la nostra ciutat, amb l’objectiu que aquests es destinaren a obres socials en favor de les persones més vulnerables. Aquesta és una Fundació que s’ha construït durant més de 600 anys amb l’esforç i la solidaritat del poble d’Ontinyent. Per tant, és considerada un patrimoni col·lectiu de les ontinyentines i els ontinyentins. Bona mostra d’aquesta estima i confiança del poble en la finalitat social d’aquesta institució és que moltes associacions i comparses inclouen als seus estatuts que, en cas de dissolució, els seus béns passarien a ser patrimoni de la Beneficència”.
“És imprescindible que tot aquest patrimoni quede salvaguardat amb una adequada presència municipal i de la societat d’Ontinyent en la presa de decisions de l’entitat. I en qualsevol cas, si els nous estatuts pretenen realitzar canvis en aquest sentit, cal que l’alcalde sotmeta a l’aprovació del Ple Municipal i a consulta de la ciutadania les modificacions i quins són els motius d’aquestes. En aquest sentit, el passat dijous ja vam insistir durant el Ple Ordinari de gener en la necessitat de fer partícip a la corporació de decisions d’aquesta envergadura”, ha apuntat Calabuig.