Nico Calabuig ha assenyalat que “no podem compartir el Pressupost d’un govern municipal que no compleix amb les inversions que ha expressat la ciutadania en processos de participació, que ha incomplit els acords als quals vam arribar fa un any, i que augmenta el deute sense un ordre de prioritats clar”
Aquest dijous, el grup municipal Compromís per Ontinyent votava en contra del projecte de Pressupost 2022 de l’Ajuntament d’Ontinyent, presentat pel govern municipal de La Vall ens Uneix. El regidor Nico Calabuig la regidora Paloma Alberola no han donat suport a un Pressupost que ignora la realització de les obres i projectes pendents d’Ontinyent Participa, i que no ha fet ni un pas endavant respecte a les obres que el govern municipal es va comprometre a fer fa un any, respecte a la parada de bus del col·legi Vall Blanca i l’adaptació de l’antic Ajuntament. A més a més, des de la formació valencianista també s’ha alertat sobre l’increment del deute i l’absència d’un ordre de prioritats clar en matèria d’inversions i urbanisme que se centre en les actuacions més necessàries i reclamades per la ciutadania.
En paraules del portaveu, Nico Calabuig, “no podem aprovar un Pressupost que constata els reiterats incompliments i la falta de prioritats del govern municipal. Evidentment, compartim totes aquelles inversions que arribaran a la ciutat procedents d’altres administracions, i molt especialment de la Generalitat Valenciana, cogovernada per Compromís. En 2022 arribaran a Ontinyent vora 6,5 milions d’euros de la Conselleria d’Educació per al Pla Edificant, 2,8 milions de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i 1,8 milions d’euros d’inversions en matèria d’habitatge. A més, fora del Pressupost, també està prevista la inversió de 5,8 milions d’euros en l’execució de les obres del nou Col·lector per part de la Conselleria de Sostenibilitat o els 13,5 milions d’euros de l’anualitat de l’Hospital”.
“No obstant això, no compartim els plantejaments del govern municipal, ja que no existeix un ordre de prioritats clar que pose per davant el compliment de les obres que les ontinyentines i ontinyentins han reclamat en processos de participació ciutadana. Des del principi vam dir que les obres d’Ontinyent Participa eren una condició irrenunciable, ja que fa quatre i tres anys que s’han votat i comença a ser greu no haver-les acomplit. Aquestes obres no són opcionals sinó d’obligat compliment, i el govern municipal no pot fer interpretacions interessades per a donar per fetes obres quan no ho estan. Continua pendent la nova coberta del mercat municipal, la zona definitiva per a grans concerts i festivals i la millora de l’accés per a vianants de l’estació al cementeri”, exposava Calabuig.
El regidor també ha apuntat que “fa un any vam fer un exercici de responsabilitat votant a favor del Pressupost de 2021, i incorporant peticions de sentit comú per a la millora de la nostra ciutat, com eren la creació d’una parada de bus per al col·legi d’educació especial Vall Blanca i el projecte per adaptar completament l’edifici de l’antic Ajuntament a persones amb mobilitat reduïda. Un any després, el govern municipal s’ha burlat del nostre vot, no ha fet ni un pas endavant en els projectes que vam reclamar, i a més, pretén vendre’ns que enguany ho començaran a estudiar. Fa dotze mesos que es van comprometre a fer-ho i qui acaba patint eixa inacció són sectors vulnerables de la nostra ciutat. És lamentable”.
Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha afirmat que “el Pressupost de 2022 incorpora un major endeutament. Aquesta situació no ens dona cap seguretat, no tenim clar que els recursos acaben administrant-se bé, ja que, com hem dit, aquest govern municipal no té un ordre de prioritats clar. A més, no sabem si és un Pressupost realista, o el pas dels mesos farà que comencen a quedar inversions pendents, com cada any, mentre altres partides van canviant-se a gust del govern municipal a través de les massa habituals modificacions de crèdit. El Pressupost de 2021 s’ha canviat tantes vegades sense consultar-nos ni dialogar que resulta anecdòtic dir que es va tindre en compte als grups de l’oposició”.
Alberola ha subratllat que “també vam demanar un increment major de la partida destinada a foment del lloguer jove, ja que aquest ajuntament té capacitat per a implementar polítiques més ambicioses i dotades de major pressupost en aquest sentit. Els 15.000 euros pressupostats ens semblen insuficients”.
“Per altra banda, hem reclamat la necessitat de desenvolupar un Pla Municipal de Salut mental i Educació emocional als centres educatius de la ciutat, en col·laboració amb les comunitats educatives. Aquesta iniciativa busca ser més completa i àmplia, ja que les xarrades o tallers celebrats puntualment ajuden però no són suficients. El que reclamem és un pla que arribe a tots els centres i aporte la formació i les eines a totes les parts implicades en l’aprenentatge per abordar les problemàtiques que pateixen infants i adolescents de manera completa i adequada, per tal d’evitar problemes d’autoestima, possibles assetjaments, etcètera. Seria crucial que la regidoria d’Educació es posara mans a l’obra en una necessitat clau per al desenvolupament personal de l’alumnat de totes les edats”, explicava la regidora.
Des de Compromís per Ontinyent han conclòs que “tots aquests motius ens han portat a votar en contra d’un Pressupost que no ens dona certeses i aprofundeix en la manera de fer d’aquesta majoria absoluta, incomplint la voluntat ciutadana expressada en processos de participació, incomplint els acords amb els grups polítics de l’oposició, i aprofundint en el deute i les obres sense un ordre de prioritats. Tot el que hem plantejat és de sentit comú i per a millorar Ontinyent, i sistemàticament se’ns ha negat. Seguirem treballant per l’alternativa de futur que necessita la nostra ciutat”.