Nico Calabuig i Serna
Regidor i portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent
La defensa i el foment del comerç local són una de les prioritats centrals per a Compromís. De fet, la protecció del xicotet comerç, junt amb la promoció dels productes autòctons, són dos puntals del programa econòmic que sempre ha guiat la nostra actuació. Com a força política arrelada al territori, que treballem pel benestar i la prosperitat del nostre poble, tenim molt clar que el xicotet comerç fa més barri, és més sostenible, està més compromés amb la ciutat i la seua gent.
Per això, quan per part del govern municipal se’ns va plantejar la idea de fer uns xecs amb l’objectiu de reactivar el consum en els comerços d’Ontinyent, no vam dubtar ni un segon en mostrar el nostre suport a esta bona iniciativa. Això sí, com sempre, ens vam implicar des del primer minut en fer aportacions per tal d’enriquir la mesura i dotar-la d’uns criteris que feren possible una execució correcta.
Amb eixa premissa, des de Compromís per Ontinyent vam proposar a l’alcalde que els xecs de consum es repartiren segons el nivell d’ingressos de les persones beneficiàries. D’esta manera, s’hauria incentivat el comerç local i també s’hauria ajudat a les rendes més baixes, o a aquelles persones més afectades per la reducció d’ingressos provocada per les conseqüències econòmiques de la pandèmia. Una proposta lògica des d’un punt de vista progressista: a més necessitat, més ajuda dels poders públics.
Malauradament, la nostra proposta constructiva no va ser acceptada pel govern de majoria absoluta de La Vall ens Uneix. A pesar d’això, nosaltres vam decidir votar un “sí crític” a favor d’esta mesura del Pla Tornem Junts en el Ple Municipal, perquè vam prioritzar la necessitat que s’actuara ràpidament per tal d’estimular l’economia local i eixir de la paràlisi en el consum. No obstant això, l’aplicació de la mesura està evidenciant que, efectivament, no estàvem tan equivocats amb la nostra proposta de millora.
Afortunadament, l’efecte dels xecs està sent positiu per a molts comerços, però considerem que calia repartir-los de manera responsable, perquè cada euro públic que es gasta s’ha d’invertir amb el màxim rigor i pensant sempre en la seua rendibilitat social. Els recursos de l’Ajuntament no són infinits, i a la nostra ciutat hi ha moltes necessitats que cal atendre. Per tant, cal que l’Ajuntament destine l’ajuda prioritàriament a qui més la necessita per a incentivar el consum.
Els xecs previstos per a la primera tanda de repartiment es van esgotar en tan sols 72 hores. Per sort, algunes persones que necessitaven més l’ajuda sí que han aconseguit disposar d’ella, però molta gent que ho està passant malament econòmicament no s’ha pogut beneficiar dels xecs perquè no ha arribat a temps d’adquirir-los. En canvi, l’absència d’uns criteris de repartiment per part de l’Ajuntament ha provocat que s’haja pogut beneficiar alguna gent que, sense necessitat d’una ajuda pública, segurament hauria consumit exactament el mateix en els comerços, serveis i hostaleria d’Ontinyent. Sincerament, crec que açò no és just, i ha demostrat que el criteri de repartiment dels xecs no pot ser “qui pilla, pilla”. No sé si dir açò és impopular, però estic convençut que el nostre posicionament és el correcte.
Per descomptat, ens alegrem molt pels comerços que s’han beneficiat de l’estímul aportat pels xecs, però pensem que l’aplicació de la idea per part del govern municipal no ha estat la més encertada per als consumidors i consumidores. Es podria haver gestionat millor. Senzillament, es tractava que el govern municipal haguera acceptat una proposta positiva, constructiva i lògica des d’un punt de vista progressista. En definitiva, l’únic objectiu de les nostres propostes és millorar la situació per a quanta més gent millor, combinant la reactivació econòmica d’Ontinyent amb la reducció de les desigualtats entre la seua gent. Per això, creiem que estem a temps de fer-ho de cara a la segona tanda de repartiment dels xecs. Perquè la defensa i el foment del comerç local no estan renyits amb una política més redistributiva dels recursos i amb una gestió més responsable, que prioritze invertir els diners públics allà on realment fa més falta. Una altra manera de fer política és possible i necessària a l’Ajuntament d’Ontinyent.