Pepe Pla i Ros
Exregidor de l’Ajuntament d’Ontinyent
Encara que a Ontinyent ja comptàvem amb un clima polític molt col·laboratiu, la gestió contra la pandèmia ens ha regalat bons moments de cooperació entre els diversos grups polítics municipals. Pràcticament, totes les iniciatives que s’han presentat han estat aprovades per unanimitat amb les aportacions dels tres grups que conformen la corporació municipal: LVEU, COMPROMÍS i PP.
En eixe sentit, el govern municipal ha comptat amb una col·laboració especialment activa en el cas del regidor i la regidora de Compromís per Ontinyent. Nico Calabuig i Paloma Alberola han estat contínuament fent propostes, com suggerir des de l’àmbit municipal la suspensió del treball temporal al principi de la pandèmia, proposar el repartiment de mascaretes a la ciutadania prioritzant els grups de risc, la renúncia a les retribucions del mes d’abril, plantejar l’aplicació de criteris socials en les ajudes al consum, l’adaptació de les ajudes municipals a autònoms per cobrir la major quantitat de casos possibles, l’ampliació temporal de les terrasses dels bars i restaurants de la ciutat per reactivar el sector, l’habilitació d’un mecanisme per retornar al professorat el material didàctic que elabora l’alumnat amb menys recursos per poder corregir-lo, o la proposta que l’Ajuntament elabore una guia de bones pràctiques per a la ciutadania amb l’entrada en vigor de la fase 1 de la desescalada.
Sens dubte, la seua responsable actuació ha contribuït a solucionar alguns dels problemes econòmics i socials derivats de la crisi sanitària, i també a generar un escenari de confiança totalment diferent al de la política estatal. A Ontinyent, s’està fent una oposició responsable, dialogant, constructiva i activa, que proposa camins alternatius per a resoldre els problemes. Davant això, sols puc llevar-me el barret i felicitar especialment a Paloma i Nico, dues persones joves que dediquen part del seu temps a millorar el benestar del seu poble.
Per contra, he de confessar que cada dia m’entristeix més comprovar com les formes del govern municipal no corresponen a les actuacions constructives de l’oposició municipal ni tampoc a les gestions fetes per altres administracions. Parle, sobretot, d’un fet que torna a demostrar com des del Gabinet d’Alcaldia s’aprofita una situació molt complicada per a traure rèdit polític d’una gestió realitzada per la Generalitat Valenciana. Es tracta de la creació del Clúster Sanitari, que alguns han volgut atribuir-se a bombo i platerets, faltant al respecte al Conseller d’Economia, Rafael Climent, i la Directora General de l’IVACE, Júlia Company, que van ser les dues persones impulsores del projecte.
Des de la Conselleria d’Economia i l’IVACE, i en col·laboració amb els instituts tecnològics, es van fer els primers passos d’este projecte, prenent la iniciativa quan encara ningú havia pensat la idea. A més, fruit d’eixe esperit cooperatiu, empreses i organismes de les nostres comarques (la Vall d’Albaida i també de l’Alcoià i el Comtat), han anat sumant-se i aportant per fer més gran el projecte. També en eixa línia es va sumar l’Ajuntament d’Ontinyent. La sorpresa ha vingut després, en passar de voler col·laborar a voler apropiar-se la idea i vendre-la com a pròpia, relativitzant o fins i tot deixant de banda el treball i l’esforç de tantes i tantes persones.
És molt lleig que, en una situació de crisi sanitària tan greu com l’actual, alguns estiguen pensant més en els grans titulars i les fotos per apropiar-se de la faena dels altres, que en cooperar entre totes i tots per fer les coses bé pensant en les persones i buscar les sinergies per sumar complicitats i esforços que comporten millores en la població i en el sector econòmic.
Modestament, sempre he intentat ser conciliador i propiciar els acords entre diferents. Així ho vam intentar fer, en equip i en treball col·laboratiu, durant els anys 2011 a 2015, quan vam pactar un govern plural per propiciar un canvi que va sanejar l’Ajuntament i va implementar una nova forma de fer política. Però ara estem veient com els excessos de l’actual majoria absoluta estan arribant massa lluny, fins i tot recordant-nos altres majories. A Ontinyent ens mereixem un govern municipal més humil, que siga capaç de col·laborar més amb tot el món, especialment amb la Generalitat Valenciana, qui amb les seues nombroses inversions en tots els àmbits fa més forta, gran i solvent la nostra ciutat.
Esperem que el trellat s’acabe imposant per damunt del partidisme, les rodes de premsa vistoses, els titulars exagerats i la saturació informativa. Si no és així, potser la ciutadania acabarà castigant estes actituds absolutistes, com ja va fer en un passat no molt llunyà. Fem memòria.