Els participants a un taller de bioconstrucció elaboraran una pèrgola de 80 m2 aprofitant canyes del terme
El regidor Fran Quesada destaca el treball que s’està fent “per convertir un espai en desús en un pulmó verd d’alt valor social i ambiental”
La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent ha posat en marxa un nou projecte a la zona de Benarrai: es tracta d’una zona d’ombra de 80m2 junt a la cúpula i l’estany que s’estan finalitzant, i que completaran una superfície total de més de 3000 m2 en una zona que estava en desús, “i que ara, fent confluir diverses actuacions, estem convertint en tot un pulmó verd d’alt valor social i mediambiental”, explicava Fran Quesada, regidor de l’àrea.
Quesada donava detalls d’aquest nou projecte, que es farà realitat aprofitant el treball dels participants en un taller de bioconstrucció d’estructures orgàniques que, aprofitant canyes comunes del terme, elaboraran entre el 16 al 28 de febrer la cobertura d’esta nova pèrgola. El taller, adreçat a qualsevol persona interessada en l’autoconstrucció i l’aprofitament dels recursos naturals, està subvencionat per l’Ajuntament, exceptuant 70 euros per persona en despeses d’assegurança i esmorzars, que seran 55 per a aquells que formalitzen l’inscripció abans del 6 de febrer. A més a més, s’ofereix l’opció d’allotjament i dinars a l’Alberg Perú amb un preu de 130 euros, i allotjament amb pensió completa per 288 euros en total.
El regidor posava de relleu que el projecte “barreja tradició i avantguarda, ja que amb un material natural i pròxim com la canya comuna i que pel seu caràcter invasiu perjudica la flora dels rius, anem a crear una estructura que complementarà la resta d’actuacions que estem fent a Benarrai, que tenen un cost conjunt que pensem que és irrisori a comparació de com va a quedar tota esta zona”, explicava.
En aquest sentit, Quesada recordava que l’estany ornamental (que servirà per reduir el risc d’inundacions als edificis d’esta zona), la cúpula habilitada per a acollir activitats culturals i la instal·lació fotovoltàica per bombejar aigua a la zona ha tingut un cost de 72.346 euros, dels quals l’Agència Valenciana de Turisme en subvenciona la meitat, pel que el cost per a les arques municipals és de sols 36.173 euros. “Aprofitant aquest projecte hem realitzat actuacions adjacents com dotar de rec a tot el passeig i a la zona de l’estany, enllumenar la cúpula i la pèrgola que es construirà amb canyes, i impermeabilització de l’estany, actuacions que en total tenen un cost d’uns 18.000 euros”.
El regidor ha destacat que, amb el conjunt d’actuacions realitzades des que tot aquest entorn era una zona abandonada, “hem guanyat una zona verda de més de 3 quilòmetres quadrats; completat la ruta perimetral i facilitant el seu ús nocturn; facilitat l’accés peatonal o en bicicleta a l’IES l’Estació; contribuïm a reduir els problemes d’inundacions dels baixos de les vivendes de la zona, a la que a més dotem d’un espai d’esbarjo on es podran fer activitats culturals…I a més tot aplicant criteris d’estalvi energètic i ús de materials naturals. Pensem que per a tots els beneficis que obtenim, son diners ben gestionats i que a més donen resposta a una demanda ciutadana i mostren la voluntat de l’Ajuntament d’aplicar polítiques verdes”, concloïa el regidor.