Involucrar la ciutadania d’Ontinyent en l’elaboració d’estratègies socioeconòmiques de futur. Amb aquest objectiu, la comissió “Pensar Ontinyent” del Consell Econòmic i Social (CES) de la ciutat posarà en marxa en el mes de desembre diverses activitats, les quals eren presentades aquest matí pel tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Joan Gilabert i l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez. Es tracta d’unes jornades sobre urbanisme, un projecte d’impuls a emprenedors i un estudi sobre empreses locals del sector tèxtil. Tots dos coincidien a destacar que la promoció econòmica de la ciutat “no es pot impulsar d’esquenes a la ciutadania” i per això s’han posat en marxa aquestes accions en les quals s’anima els veïns i veïnes “a participar per poder contribuir a la construcció de l’Ontinyent que tots volem”.
La comissió “Pensem Ontinyent”, creada enguany, s’afegeix a les Comissions de Foment de l’Activitat Econòmica Urbana i la Comissió d’Innovació que ja estaven funcionant, i a través de les quals s’han impulsat accions com el Foro Imast, Ontinyent al Carrer o la Fira de Tendes i Tapes, entre d’altres, “accions importants per al dia a dia de les nostres empreses, però que volem acompanyar-les amb d’altres de caràcter estratègic”, explicava Gilabert, encarregat de la coordinació d’aquesta tercera comissió. El primer tinent d’alcalde explicava que la primera de les jornades d’urbanisme tindrà lloc el 15 de desembre al Centre Cultural de Caixa Ontinyent, amb les ponències “La ciutat social, participació a l’àmbit urbà” i “Regenerar la ciutat. Revolucióurbana 4.0”, amb un posterior taller i col·loqui. “És una jornada enfocada a la participació ciutadana en l’urbanisme, perquè les perspectives de futur urbà no són les que teníem fa cinc anys i eixe nou futur l’hem de decidir entre tots”, explicava Gilabert, qui avançava per a principis de 2015 una segona jornada més tècnica adreçada a professionals d’arquitectura i urbanisme.
La segona de les actuacions previstes és el projecte “Llançadora d’emprenedorisme solidari i sostenible d’Ontinyent”, que tractarà de reunir emprenedors amb projectes que tinguen punts en comú per tractar de buscar sinergies i tutoritzar la creació de projectes d’empresa, “als quals es donarà tot l’impuls i recolzament que puguem amb les eines que té al seu abast l’Ajuntament”, avançava Gilabert. Els projectes hauran de partir dels mateixos emprenedors, i per això, explicava que “només ho farem si hi ha emprenedors amb voluntat de participar”. A tal efecte, el pròxim dia 11 tindrà lloc també al Centre Cultural de Caixa Ontinyent una jornada on es donarà informació als emprenedors, que podran ampliar la informació per internet, en una pàgina que es presentarà aquesta mateixa setmana.
Finalment, i també en les setmanes vinents, s’iniciarà un estudi sobre les empreses locals del sector del tèxtil que ha estat proposat i realitzarà la Universitat de València. L’estudi no es basarà en dades genèriques o globals, “sinó que es focalitzarà en empreses concretes, analitzant la seua viabilitat, i promovent en els casos necessaris l’adaptació cap a fórmules de cooperatives que les facen més viables, passant d’un model purament empresarial a un altre cooperatiu”, exposava Joan Gilabert. L’alcalde, Jorge Rodríguez, incidia en la continuïtat que s’està donant a la línia encetada de fer dels agents socieconòmics el cor de la promoció econòmica, que és la prioritat d’aquest govern. Per això es va dotar el CES d’una partida pròpia que hem anat augmentant de dotació any rere any, i per això és des del CES des d’on volem que s’impulsen aquestes línies de treball per pensar les bases de l’Ontinyent del demà”.