Compromís es declara en contra de la consulta sobre el plurilingüisme que ataca al valencià a les escoles públiques i només pretén obrir un conflicte lingüístic on no existeix
El passat 11 de desembre, el DOCV va publicar l’ordre sobre plurilingüisme que regula la consulta als pares i mares per a decidir sobre el programa plurilingüe que han d’aplicar en cada centre educatiu. Aquesta nova normativa, junt amb la LOMQE, el Decret de plurilingüisme i l’arranjament escolar suposa un pas més en l’objectiu de reduir el valencià a l’ensenyament.
La consulta pot obrir –és el que es pretén– un conflicte lingüístic on no hi ha entre les famílies i el centre educatiu. La consulta legal i vàl·lida ja es realitza en la preinscripció de matrícula, un document en què les famílies han d’assenyalar en quin programa volen que estudien els fills i filles. Cal remarcar la gran quantitat de famílies que marquen en primera opció valencià i els seus fills i filles no poden estudiar en PPEV perquè la Conselleria d’Educació no oferta suficients places.
Segons Conselleria, s’havia de publicar una resolució que regula el procediment de la consulta i no s’ha publicat encara, així que la consulta no compta amb suport legal. No obstant això, els centres estan rebent materials de propaganda en què s’assenyala que la consulta serà el 19 de desembre: uns cartells on es diu a les famílies que opinen què prefereixen, valencià-anglés o castellà-anglés, programes que no existeixen.
La consulta serà telemàtica, sense garantia de transparència ni mecanisme de control per part dels centres ni de les famílies, així que no és gens fiable perquè només Conselleria en controlarà els resultats.
El gabinet jurídic d’Escola Valenciana presentarà un recurs al TSJ valencià sol·licitant la suspensió cautelar de l’ordre. Recurs que lliuraran a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades perquè valore si s’infringeix la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD), ja que es vulnera l’article 7.4 en el moment en què es demanen dades personals per a un fitxer no autoritzat per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. Si s’infringeix la LOPD, les sancions al Govern valencià poden ascendir als 600.000€ segons l’article 44 d’aquesta mateixa llei.
Una altra qüestió sobre la qual Escola Valenciana demana la suspensió cautelar de l’ordre és per la 5a disposició addicional en què es pregunta sobre la llengua habitual de l’alumnat, que obliga les famílies a comunicar si la llengua habitual dels seus fills i filles és el castellà o el valencià. La llengua que s’usa fora de l’escola no és competència de la Conselleria d’Educació i, a més, pressuposa que els xiquets i xiquetes parlen a casa únicament castellà o valencià, quan molt habitualment s’usen les dues llengües i hi ha famílies que usen d’altres llengües, sobretot les nouvingudes.
Per tots aquests motius, Compromís presentarà un recurs de reposició de la consulta davant el TSJ valencià, demostrant que ens oposem frontalment a aquest nou evident atac contra l’ensenyament en la nostra llengua.