Joan Gilabert: “s’oposarem a qualsevol llei que aprofundisca en la manca de proporcionalitat i defensem les llistes obertes i l’eliminació de la barrera del 5%”
Segons explica Vicent Xavier Vila, secretari d’organització, que anunciava que aquesta moció es presentarà a tots els municipis de la Vall: ”el govern de Mariano Rajoy ve anunciant des de fa unes setmanes una modificació de l’actual Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General pel que fa a les eleccions municipals. Tot i que no hi ha encara cap proposta concreta i pot ser es pare, les diverses informacions apunten a, d’una banda, l’elecció directa dels alcaldes (de manera automàtica o amb una segona volta) i, d’una altra, i més punyent, l’assignació de la majoria absoluta dels regidors corresponents al partit que obtinga un determinat percentatge de vots, repartint-ne els regidors restants entre les altres formacions polítiques segons l’actual sistema (Llei d’Hondt).”
Des de Compromís expliquen que: “Tot i que la pràctica totalitat de partits polítics ha manifestat públicament el seu rebuig a eixa modificació, sembla que la intenció del PP és aprovar-la siga com siga, fins i tot en solitari, contradient les declaracions realitzades pel President del Govern fa escassament un any (febrer del 2013) en les que assegurava que “mai modificaré la llei electoral per majoria, perquè crec que hi ha consensos bàsics que cal preservar”.
Joan Gilabert, el portaveu comarcal es pregunta: “Què ha canviat des d’aleshores? Amb independència que el PP ens ha demostrat a bastament que no li cal cap motiu per desdir-se de tot i realitzar tot just el contrari del que afirmava, després d’aquelles declaracions ha hagut unes eleccions europees que han evidenciat (com així també ho palesen totes les enquestes sociològiques) la fi del bipartidisme i, amb ella, la del sistema d’alternança en què ens trobàvem instal·lats.” Continua:” és a dir, el PP veu seriosament amenaçada la seua supremacia electoral, sobretot a l’àmbit municipal. Per a qualsevol partit polític democràtic la constatació d’eixa tendència el faria reflexionar sobre les seues praxis o sobre el seu missatge. El PP, però, prefereix usar la seua majoria absoluta per intentar modificar l’actual sistema per un altre que li siga més propici. Una mena de colp d’estat legal que pervertiria la voluntat de la ciutadania i reduiria la seua representativitat.
Tant Vila com Gilabert coincideixen en que: “amb tot, encara gosen qualificar la proposta com a una “regeneració democràtica”. Coincidim plenament en la necessitat d’una regeneració. Però, per a ser efectiva, hauria d’anar just en la direcció contrària del que es proposa. L’actual sistema electoral compta amb dos filtres que distorsionen la voluntat popular: d’una banda, la fórmula d’assignació de regidors (l’anomenada Llei d’Hondt), que premia les llistes més votades i castiga les minoritàries, i, d’una altra, la del 5 % necessari per a optar a la representació, que deixa fora, de vegades, opcions que sí que l’obtindrien amb un sistema proporcional. “
Joan Gilabert concloïa afirmant que :”per tot allò exposat, proposem al Plenari d’Ontinyent que manifeste el seu rebuig a la modificació de la llei electoral en els termes en què s’ha anunciat, per aconseguir una major adequació amb la voluntat democràtica de la ciutadania, l’Ajuntament d’Ontinyent també demanarà que es modifique l’actual Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General en els següents aspectes:
a.- Substitució del mètode d’Hondt d’assignació pel mètode Hare
b.- Eliminació de la barrera electoral del 5 %
c.- Establiment d’un sistema de llistes obertes
Consulta la moció: