La distinció permetria a la ciutat formar part de la “Red Innpulso” que aglutina 50 localitats de tota Espanya que cooperen per impulsar el coneixement i la innovació
La ciutat està lluitant per innovar amb totes les eines que té a l’abast i la “voluntat de modernització” del teixit productiu
Ontinyent opta enguany a ser reconeguda com a “Ciutat de la Ciència i la Innovació”, una distinció que atorga el Ministeri d’Economia i Competitivitat i que permetria a la ciutat formar part de la “Red Innpulso” a nivell estatal.
Així serà després que l’Ajuntament haja participat en la convocatòria de 2014 del Ministeri, en reunir els requisits necessaris per obtenir aquesta distinció que s’atorga a les ciutats que afavoreixen la sostenibilitat econòmica i el creixement basat en el coneixement i la innovació.
Des del Govern d’Ontinyent, s’ha destacat que Ontinyent és una ciutat “amb un ADN industrial importantíssim, que està lluitant als últims temps per innovar amb totes les eines que té a l’abast, posant en marxa un dels pocs ‘coworkings’ públics existents al País Valencià, impulsant el fòrum ‘I+T’ per a afavorir la innovació i realitzant nombroses jornades sobre la matèria”. En aquest sentit, Rodríguez espera que el ministeri reconega la “voluntat de modernització” del teixit productiu ontinyentí.
En cas d’aconseguir la distinció com a “Ciutat de la Ciència i la Innovació”, Ontinyent passaria a formar part de la “Red Innpulso”. Aquesta xarxa, formada per totes les ciutats que han obtés el guardó en les tres convocatòries prèvies, és un fòrum d’encontre de les ciutats innovadores que funciona com un planter de polítiques novedoses.
Ontinyent aspira a aconseguir un dels deu nomenaments com a “Ciutat de la Ciència i la Innovació” en la categoria de ciutats d’entre 20.000 i 100.000 habitants. En la convocatòria hi ha altres dues categories (localitats de fins a 20.000 habitantes i ciutats de més de 100.000) i el ministeri concedirà un total de 30 distincions.
La candidatura d’Ontinyent compta amb el suport de tots els grups polítics municipals, així com d’institucions com el Consell Econòmic i Social, el Clúster d’Innovació i Sostenibilitat Innovall, la Confederació Empresarial de la Vall d’Albaida (COEVAL) i Caixa Ontinyent. A més, està recolzada per quasi una vintena d’empreses locals i per l’Associació de Promoció del Comerç d’Ontinyent (Comerç In), l’Associació d’Hostelers de la Vall d’Albaida (AHVAL), l’Asociación de Empresarios Instaladores Eléctricos, Telecomunicaciones y Energías Renovables de Valencia, l’Asociación de Promotores y Constructores de la Vall d’Albaida, la junta comarcal de l’Asociación de Empresarios Textiles de la Comunidad Valenciana (Ateval) i l’Asociación de Emprendedores Rurales.
A més, la candidatura d’Ontinyent ve avalada per projectes entre els quals destaquen la celebració del fòrum tecnològic “I+T” o les mesures d’estalvi energètic aprovades per l’Ajuntament, com els incentius per a l’ús de bicicletes elèctriques o l’adquisició de vehicles elèctrics per a la Policia Local. Altres de les mesures per a propiciar la innovació en l’àmbit local adoptades per l’Ajuntament que juguen a favor de la seua candidatura són l’espai de “coworking” anomenat “Soterrani de les Idees”, el programa “Reactiva Ontinyent”, el sistema “Landis” de localització de vivendes en el disseminat o el foment de les noves tecnologies en l’administració amb iniciatives com “Ontinyent GO!”, “Ontinyent Participa”, la presència a les xarxes socials, la instal·lació de wi-fi a espais públics o la transmissió dels plenaris a través d’internet.
El Govern d’Ontinyent està impulsant iniciatives com aquestes “vinculades a la generació d’activitat econòmica intel·ligent i d’alta qualificació. Amb aquests projectes estem marcant el futur de la ciutat, que serà intensiu en treball i esforç, però també en innovació”, ha afirmat l’alcalde.