Joan Gilabert destaca des de Compromís que “era important que aquesta primera experiència de pressupostos participatius no creara frustració i fora positiva.

Dels 5 projectes acordats al Consell de Ciutat el més votat va ser el “Camins escolars segurs de l’IES l’Estació”, seguit per la “Millora de l’accés al gimnàs del Polisportiu” i la “Vorera del Camí Vell de l’Estació”.

Ontinyent està marcant el camí d’una nova forma de fer política.

El Procés de Priorització de Projectes d’Ontinyent afronta la seua última fase, després que el Consell de Ciutat elegira el passat dilluns les cinc propostes que s’afegiran a les cinc plantejades pel Govern Municipal.

Del llistat definitiu, que es pot consultar a la página www.ontinyentparticipa.com , el ciutadans d’Ontinyent majors de 16 anys hauran d’elegir les tres propostes que considera més prioritàries per a la ciutat. Es podrà votar per internet o en els espais públics habilitats per l’ajuntament del 10 al 14 de febrer.

De les 27 propostes considerades factibles per l’Oficina Tècnica, el Consell de Ciutat en va aprovar un total de cinc. El projecte més votat va ser el de Camins Segurs de l’IES l’Estació (60-110.000 euros), la segona va ser la millora de l’accés al gimnàs del Poliesportiu (40-50.0000 euros), la tercera la realització d’una vorera al Camí Vell de l’Estació (11.000 euros), la quarta la urbanització del vial entre AFAO i el Centre d’Atenció Primària de Sant Rafel (30.000 euros), i la cinquena, la il·luminació de la ruta del colesterol entre Daniel Gil i Torrefiel (45.000).

El decàleg definitiu d’aquest innovador Procés de Priorització es completa amb les inversions plantejades pel Govern d’Ontinyent, com són el retén de la Policia Local al Parc Mestre Ferrero (60.000 euros), la rehabilitació del pati de la Escola d’Adults (65.000), l’ampliació del Centre Cívic del Barri del Llombo (110.000), Adequació del vestidors del Polisportiu (150.000 euros) i l’adequació per a vivenda social de l’edifici municipal de la Vila (70.000).

El Govern d’Ontinyent destaca el clima de col·laboració i la voluntat de consens que es va manifestar per tots i cadascun dels seus membres en la reunió del Consell de Ciutat del passat dilluns, i es va destacar el pas endavant i l’exemple que està donant la ciutat d’Ontinyent en haver posat en marxa un procés que permet als ciutadans i ciutadanes participar en la gestió dels recursos públics.

Tots hem d’estar molt satisfets per la tasca feta fins ara, s’ha de valorar la elevada participació del veïns i veïnes en el període propositiu, s’ha volgut destacar el sentit comú del ciutadans i ciutadanes d’Ontinyent, perquè com no podia ser d’altra manera, han plantejat inversions que el que busquen per damunt de tot és millorar la qualitat de la vida quotidiana de la nostra gent.

El procés de Priorització de Projectes ha deixat de ser un experiment de participació ciutadana a ser una realitat que ha vingut per a quedar-se i per a convertir-se en una ferramenta clau en la nova forma d’entendre la democràcia al segle XXI.

També es ressaltava que aquest projecte anirà consolidant-se en properes edicions, i una vegada encetat, s’espera que totes les corporacions, a l’igual que ho hem fet nosaltres, deixen oberta a la ciutadania la finestra de la participació, ja que així guanyarem en democràcia. De cara al 2015, està previst la elaboració d’un reglament per tal de millorar en allò que siga possible aquest pioner procés.

Joan Gilabert destacava des del grup municipal Compromís que “era important que aquesta primera experiència de pressupostos participatius no creara frustració i fora positiva. Es per això que consideràvem fonamental dos aspectes: Que la ciutadania poguera presentar projectes, com s’ha fet, estant tot un èxit tant en nombre com en qualitat dels projectes rebuts; i facilitar la participació, mitjançant votació per Internet, com es farà. Per tant satisfacció en com està desenvolupant-se el procés, animar a la ciutadania a participar en les votacions i així consolidar una nova forma de fer política. Amb aquest procés hem reforçat el paper de la participació representativa i sectorial, al temps que s’ha aposta per la participació directa, sens dubte anem pel bon camí”.