Des de Compromís s’afirma que: “la participació ciutadana ha de ser útil i incorporar a més gent”.
Tècnics i Alcaldes de municipis pioners en pressupostos participatius destaquen a Ontinyent que els ciutadans deuen involucrar-se més i les administracions facilitar-ho.
El govern d’Ontinyent destaca que a la ciutat “cal seguir avançant però també tenim molt caminat”.
La participació ciutadana ha de resultar útil i ha d’incorporar a més gent; la ciutadania ha d’involucrar-se més i les administracions facilitar-ho. Estes són algunes de les conclusions que s’extrauen de la Jornada de Pressupostos Participatius que tenia lloc ahir a la Sala Gomis d’Ontinyent organitzada per l’Ajuntament, a la qual participaven tècnics i alcaldes de municipis pioners en la posada en marxa de processos de participació com el que el Govern d’Ontinyent està impulsant a la ciutat.
Es destacava que d’esta Jornada s’extrau la conclusió de que la ciutat “ha de seguir avançant en l’impuls a la Participació Ciutadana, però sense perdre de vista que és molt el camí que hem fet ja”. En aquest sentit s’enumerava accions com l’impuls a la participació sectorial, articulada amb 9 consells alguns dels quals tenen fins i tot pressupost propi; la creació del Consell de Ciutat i de nous mecanismes de participació als plenaris; les reunions realitzades amb les assemblees veïnals, “i sobretot la voluntat de seguir apostant per la participació, que és un dels pilars bàsics de l’acció del Govern d’Ontinyent”.
Les dues taules rodones que es realitzaven eren presentades pel Regidor d’Hisenda, Josep Francés, qui destacava la importància “de que la gent s’involucre en el procés dels pressupostos i siga sabedora de què es fa amb els seus diners”; i el Regidor de Política Social i Ciutadania, Manuel Ruiz, qui destacava la importancia de la nova carta de Participació Ciutadana creada d’Ontinyent i el “nou pas endavant” que suposa una jornada com la realitzada ahir per a assolir uns pressupostos més participatius per a 2014, un procés que culminarà en breu amb la convocatòria d’un Consell de Ciutat on es proposarà un ordre de prioritats per al capítol VI dels pressupostos, el destinat a inversions.
Entre els ponents estava l’ex-alcalde de Seseña, Manuel Fuentes, qui apuntava que la participació ciutadana ha de tenir tres fases: informació, formació i decisió, “que es corresponen amb el voler, saber i poder participar”. Una participació que l’alcalde de Fuenlabrada, Manuel Robles destacava que “no ha de ser frustrant, perquè no hi ha res pitjor que crear unes expectatives i no complir-les”. Altre dels assistents, el regidor de la Font de la Figuera Vicent Muñoz, llançava la pregunta de si la gent està suficientment preparada i té la suficient voluntat de participar. Respecte a açò, el tècnic de l’Ajuntament de Gandia Vicent Todolí posava damunt la taula la desafectació de la ciutadania cap a la política, assenyalant que “la gent es queixa però no participa”.
Todolí afegia que l’oportunitat de participar “s’ha d’alimentar de la transparència”, assenyalant que “a més participació i més transparència tindrem menys corrupció”, i en aquest sentit, el sociòleg i coordinador del projecte de Pressupostos Participatius a Alcoi, Cristian Santiago, incidia en que “si li donem l’oportunitat de participar a la gent i la complim, la ciutadania creurà en la democràcia i tornarà a creure en els polítics”, coincidint amb la resta dels ponents en què les administracions “han de complir amb les expectatives del que s’espera dels nous governs del futur”.
Carles Villodres, tècnic a les Corts Autonòmiques, posava de relleu que és imprescindible incorporar a més gent a la participació, “que gent que no formava part dels àmbits participatius s’involucre”, un increment que ha d’anar aparellat al foment dels mecanismes de participació. Un dels municipis que es van analitzar va estar Fuenlabrada, una localitat de 202.000 habitants l’alcalde del qual, Manuel Robles, assenyalava que la participació s’ha de fomentar “sense perdre de vista la necessitat de compensar els possibles desequilibris existents entre els barris”. La Jornada de Pressupostos Participatius, a més de reunir a a prop d’un centenar de persones a la Sala Gomis, era retransmesa online en directe per internet.