L’Ajuntament anuncia que s’afegirà al Fons Social de Vivendes i demana als bancs adherits que comuniquen quantes habitatges podrien aportar a la ciutat.
Els afectats pels desnonaments comptaran amb assessorament jurídic gratuït a partir del 2 d’abril.
Ontinyent segueix prenent mesures per la lluita contra els desnonaments. La Comissió Mixta de Desnonaments de l’Ajuntament d’Ontinyent, reunida ahir dimarts, servia per confirmar els primers passos que s’estan fent des del consistori per fer possible la creació d’una borsa de vivendes per a lloguer social, així com anunciar l’entrada en vigor d’un conveni que permetrà donar assessorament jurídic gratuït als afectats pels desnonaments.
La Comissió està presidida pel Regidor de Política Social i compta també amb representació de tots els partits polítics representats en l’Ajuntament, Vicent X. Vila per Compromís; Rebeca Torró pel Partit Socialista;Paula García per Esquerra Unida i Rafa Gandia pel Partit Popular, així com un representant del Consell Veïnal i membres de la Plataforma d’Indignats del moviment 15M d’Ontinyent.
A la reunió d’esta setmana, la segona després la seua constitució, es va avançar que el plenari tractarà pròximament l’adhesió del municipi al conveni signat entre el Govern d’Espanya, diverses entitats financeres i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per crear un Fons Social de Vivendes que pose a disposició dels Ajuntaments habitatges buits i en propietat de les entitats financeres per tal de reconvertir-los en habitatges destinats a lloguers socials.
“Pensem que esta iniciativa pot ajudar a pal·liar els greus problemes econòmics que pateix gran part de la ciutadania, la manca d’habitatges o la problemàtica de les execucions hipotecàries i els desnonaments que deixen les famílies al carrer”, explicaven.
“Per això, i amb l’objectiu de no perdre ni un minut, hem demanat a les tres entitats bancàries que més habitatges han aportat a aquest conveni i també a Caixa Ontinyent, que ens comuniquen quantes vivendes tenen, el seu estat i condicions”, assenyalava el regidor. Cal recordar que en 2012 l’Ajuntament d’Ontinyent ha destinat 40.000 euros a accions relacionades amb esta problemàtica, com ara el pagament d’hipoteques en qualitat d’ajudes de primera necessitat des de l’àrea de Serveis Socials. L’Ajuntament també compta amb 8 vivendes socials habitables per fer front a esta problemàtica, una xifra que es considera “limitada” donat l’increment dels casos que s’està registrant.
La comissió feia una crida a les persones que tenen algun problema de desnonament a acudir al Departament de Serveis Socials, explicava que a la reunió també es va confirmar que a partir del proper 2 d’abril entra en vigor un conveni entre l’Ajuntament d’Ontinyent, la Diputació de València i el Col·legi d’Advocats per donar assessorament jurídic gratuït als afectats, cada dimarts i dijous, fins al 31 de desembre.
Finalment, el Regidor de Política Social ha fet una nova crida als afectats perquè constituisquen una plataforma local o comarcal: “és incongruent que estigam treballant i prenent mesures i que els propis afectats no constituisquen una plataforma”, manifestava. Des del Govern d’Ontinyent s’ha destacat que la posada en funcionament de la Comissió i les accions que s’estan duent a terme davant els desnonaments “mostren una volta més la sensibilitat d’aquest Govern amb les problemàtiques socials a les quals s’enfronten els ciutadans”, concloïen.
Cal recordar la pressa d’altres mesures com la no autorització a la Policia Local a participar als desnonaments, la sol·licitud d’una oficina d’intermediació hipotecària al Col·legi d’Advocats de València, o estudiar la revisió dels termes de la col·laboració municipal amb les entitats bancàries que duguen a terme desnonaments en el municipi.