Els espectacles organitzats als diferents barris de la ciutat han comptat amb una massiva afluència de públic de totes les edats
COMPROMIS agraeix la resposta a una iniciativa que converteix els carrers de la ciutat en un gran espai escènic durant les dates nadalenques
Milers d’espectadors de totes les edats estan convertint la el Festival de Circ i Teatre de Carrer d’Ontinyent en tot un èxit a la seua primera edició. Les diverses activitats previstes al programa estan registrant una mitjana superior als 1.000 espectadors, el que permetrà superar amplament la xifra de 10.000 assistents una volta finalitze l’última actuació aquest divendres. A les activitats programades han acudit sobretot xiquets i xiquetes acompanyats de familiars, però no sols son pares i mares, sinó iaios, iaies i en algunes ocasions families senceres que han gaudir dels espectacles que han omplit de llum i color els carrers dels diferents barris, convertits en un gran espai escènic durant estos dies.
Des de Promoció Econòmica, s’agraïa la resposta de la ciutadania a una activitat que es plantejava amb diversos objectius: “voliem recolzar als comerciants en unes dates molt importants per a ells, atraure visitants d’altres poblacions, i fomentar la cultural i l’oci traguent les activitats al carrer, el que suposa facilitar al màxim l’accés a estos espectacles”.
Cal recordar també que el Festival de Circ i Teatre forma part al seu torn del programa Ontinyent il·lusiona, posat en marxa des del Govern d’Ontinyent durant estos nadals per fomentar les compres al comerç local. En aquest sentit, el Regidor de Comerç Joan Sanchis, incidia en que “es tracta d’un gran esforç de coordinació per part de l’Ajuntament d’Ontinyent en les regidories de Comerç, Cultura i Festes, així com de les diferents associacions de comerciants, per programar de manera conjunta les actuacions de tots per tal que els esforços redunden en benefici de la ciutat i del comerç local”.
La primera actuació (Desastrosus Cirkus, divendres 28) va traslladar als assistents als inicis del circ de carrer, on els artistes viatjaven en carretes i arribaven a les places dels pobles a actuar sense més escenari que el que tenien a la carreta i el públic. Els actors van mostrar una vestimenta i una manera de fer circ com en els inicis d’aquest art, amb elements senzills i utilitzant els més bàsics materials per realitzar el seu espectacle, barrets, bitlles o cadires, amb molt gestos i mímica per donar inici a un festival que poc a poc ha anat mostrant l’evolució d’aquest art. Dissabte 29 el festival es reprenia amb la representació de l’home bala, un personatge que fascinava a petits i grans, amb una emocionant espera per presenciar el vol d’aquest personatge cap a la seua colxoneta i una divertida interacció amb el públic.
El mateix dissabte 29 de vesprada es comptava amb dos espectacles, el primer amb el argentí Walter Garibotto, que oferia als xiquets i xiquetes una combinació de cançons, humor i diversió on els més petits han eren els protagonistes; i un segon espectacle molt especial, amb els quatre pallassos de la companya Mabsutins que aconseguien traure les rialles del públic en general però sobretot als més petits amb un espectacle que reprenien a l’endemà a la Plaça de la Concepció.
El Regidor de Cultura, José Antonio Calabuig, explicava que molts dels espectacles d’estos dies han suposat un complement a les activitats organitzades les associacions de comerciants i els amics dels Reis Mags, com la visita dels carters reials a Sant Rafel i Sant Josep, el Pare Noel al Llombo, el Campament de Jacobo a Santa Anna o la pròpia cavalcada dels Reis, que enguany tornarà a passar pel Carrer Major: “Volem que els veïns i veïnes d’Ontinyent ixquen als carrers de tota la ciutat a practicar un exercici tan saludable com és recuperar les emocions i la il·lusió”, manifestava el regidor.
Diumenge 30 de desembre per la vesprada la cita era amb les titelles de Pampol Teatre al Carrer Major. En aquesta ocasió tant les famílies com els més menuts van rebre un missatge de conscienciació i sensibilització de cara a les dates que s’aproximen, els Reis Mags. Durant la representació de les titelles, la companyia va mostrar les diferències que existeixen en les celebracions nadalenques sobretot en altres cultures, ressaltant la importància de la solidaritat en moments en què molts xiquets i xiquetes no podran rebre cap regal. Sayo Gandia, delegada del Regidor en el Consell de Cultura, destacava que “Pampol ens va deixar un clar missatge de sensibilització de cara a un consum responsable” que va ser rebut amb una gran ovació pel públic. L’última representació de diumenge 30 va estar a càrrec dels pallassos de la companyia Mabsutins. La repetició del espectacle “Nas arrelat” va oferir un grapat de sorpreses noves que va fer que el públic no poguera deixar de riure durant tot el temps que va durar l’espectacle.
Ja en la represa del festival, dimecres 2 de gener l’espectacle es traslladava al Barri de Sant Rafel amb una proposta diferent, on les protagonistes eren les bambolles de sabó. De la mà de Tracalet Teatre, el seu clown Salvador Puché realitzava un passeig al món de les bambolles de sabó, bambolles gegants, bambolles que reboten o bambolles de passeig al parc de Pere IV. Sayo Gandia destacava “la paciència de Puché amb els xiquets i xiquetes, que cada vegada deixaven menys espai per poder realitzar una funció on tots i totes volien ser els elegits per fer de voluntaris”.
La plaça de la Coronació era l’escenari aquest dijous de les actuacions del Circ de la Safor amb una a doble sessió de l’obre “Petit teatre, vida, recuerdos y milagros”, on els protagonistes d’aquest petit teatre eren uns personatges membres d’una època situada a finals del segle XIX i principis del XX, que davant un nombrós públic mostraven un repertori ple de cançons, música, poesia i invents, que en aquells temps van sorprendre els homens i dones de l’època.
La jornada de divendres es tanca el Festival amb dos espectacles: Els sevillans Infoncundibles arriben el divendres a les 12 hores al carrer Martínez Valls amb el seu espectacle ‘Diabolo classic metal’, un estrany maridatge entre la música, el circ i l’humor que fa l’ullet a diferents estils musicals com el flamenc, el clàssic i el rock. Per últim, a partir de les 23:00, al Carrer Martínez Valls, té lloc l’espectacle “A fuego lento” del madrileny Javi Malabares, adreçat a públic familiar, on el protagonista, amb un toc còmic, mostra la seua destresa amb el “diàbolo” i elements tan diversos com una bola, una espasa i fins i tot una motoserra, per posar un espectacular punt i final al Festival.
Jorge Rodríguez agraïa “el treball conjunt i la implicació” de les associacions i entitats culturals i de comerciants que han participat d’esta activitat, així com al Consell de Cultura i a les regidories de Cultura i Comerç, “un treball conjunt imprescindible per traure endavant esta iniciativa que volem consolidar en el temps, i que en moments com aquest suposa una crida a l’esperança de que treballant colze a colze podrem encendre entre tots i totes una llum d’esperança en el futur”, concloïa l’Alcalde d’Ontinyent.