El document va ser signat en 2005 pels màxims representants de PPCV,PSOE i BLOC ara COMPROMIS
Un protocol signat en 2005 entre els aleshores máxims responsables de PPCV, PSPV-PSOE i BLOC comprometia a estos partits a fer respectar des del Govern de la Generalitat Valenciana iniciatives com el Pla de Minimització de Residus de La Vall d’Albaida. Aquest protocol, que va ser plantejat al seu dia com “un gran pacte per evitar problemes en la gestió de residus”, exposava al seu apartat tercer que “en l’execució dels plans zonals es respectaran totes les iniciatives que, individualment o a través de Mancomunitats, hagen iniciat els ajuntaments respecte a la implantació d’una gestió adequada dels seus residus dins l’ordenament i el marc legal vigent”.
L’acord era exposat ahir al plenari de l’Ajuntament d’Ontinyent per la regidora de Territori del Govern d’Ontinyent, Rebeca Torró, al punt al qual es parlava de les al·legacions a la taxa imposada pel Consorci de Residus, que van estar aprovades per unanimitat de tots els grups. La també portaveu socialista explicava que “eixe paràgraf es va incloure precisament per La Vall d’Albaida, la única comarca que tenia un Pla de Minimització de Residus”. No sols això, sinò que al mateix document, s’explicava que “en aquells casos en què existisquen contradiccions en la planificació o apareguen dificultats per executar les previsions d’un Pla Zonal”, la Generalitat “procedirà a modificar el pla zonal en aquell aspecte que ocasione problemes per a la seua execució”.
L’expresident de la Mancomunitat de Municipis i portaveu del PP, Filiberto Tortosa, assegurava que baix el seu mandat “es va defensar el Pla de Minimització”, afegint que “remontar-se al pasat només ens porta a mirar cap arrere” i que “anem a influir per a que siga esta comarca la que gestione els seus residus”. Torró replicava que “no sé si durant 5 anys com a President de la Mancomunitat es va posar a treballar pel Pla de Minimització, però ara no serveix de res que vinga ací i recolze les alegacions, quan el que ha de fer es anar i dir-los als seus companys a València que modifiquen el Pla Zonal, perquè està a la seua ma fer-ho demà mateix”.
En aquesta mateixa línia es manifestava el Regidor de Medi Ambient, Fran Quesada, qui portava al plenari la proposta en nom del Govern d’Ontinyent, i qui manifestava que “no se qui manava ni quin manarà d’ací dos anys a València, però hi ha una partit que es el que mana i que pot modificar esta ordre que no es llei”. El també edil de Compromís recordava que el Consorci “sols te competència respecte a la valoració i eliminació dels municipis consorciats, Ontinyent no ha estat mai consorciat”, i també que “el servei integral de fem està encomanat a la Mancomunitat, i el consorci no ha fet cap servei a l’Ajuntament com el que ara es vol cobrar”. L’edil feia referència a nombrosos detalls de la taxa, on “a banda de la desproporció dels preus”, el consorci determina una reestructuració dels ecoparcs “que incompleix normes”. En aquest sentit explicava que “els residus, segons el Consorci aniran al gestor autoritzat, en aquest cas l’abocador de la Clariana, quan la pròpia Conselleria va determinar que el dia 31 de desembre de 2012 aquest abocador de residus no perillosos ha de ser clausurat”.
Des del grup d’EUPV, Manuel Ruiz manifestava que “tot aquest tema deuria haver-se tractat a la Mancomunitat, on no ens han convocat, i per això s’ha hagut de fer aquest plenari per manifestar estes al·legacions. Es vol canviar un model de recollida i tractament de residus que hem anat teixint a la comarca durant anys, i ara el canvi que ens plantegen canvia el model mediambiental i augmenta els preus per la prestació de serveis”, afegia.
L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, tancava el debat fet una crida a “que siga en seu parlamentaria i no judicial on s’arribe a la solució que es necessita a un problema que és polític, al qual uns tenen més responsabilitat que altres, i on s’ha de veure la capacitat del partit amb majoria absoluta per modificar esta ordre”, concloïa.