La mostra commemora el 50 aniversari l’obra cabdal de l’escriptor valencià i està organitzada per la Universitat de València
L’exposició commemorativa dels 50 anys de l’obra “Nosaltres, els valencians 1962-2012”, de Joan Fuster, es podrà veure a Ontinyent després d’estar exposada a la Nau de la Universitat de València i abans d’anar-se’n al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Ontinyent, ha arribat a un acord amb el vicerrectorat de Cultura de la Universitat de València perquè l’exposició de Fuster, que inclou importants obres pictòriques, arribe fins a Ontinyent. La mostra, que ocuparà tota una planta de la Casa de la Cultura d’Ontinyent, està previst que s’inaugure el 28 de març. Al voltant de la mostra està preparant-se la celebració d’altres activitats acadèmiques i culturals amb les quals es vol aprofundir en el coneixement del llegat intel.lectual del pensador de Sueca.
S’ha destacat que “es una exposició d’alta qualitat que Ontinyent no podia deixar passar l’ocasió de tenir”, afegint que es tracta de l’inici d’una política cultural “que tindrà molt present allò que puga dinamitzar la imatge d’Ontinyent com a ciutat universitària, de la ma de la Universitat de València”. El suport dels patrons de la Fundació Universitària i el vicerrectorat de Projecció Territorial per a l’arribada d’una mostra “que, a mes, atraurà a molts estudiosos de l’obra fusteriana i visitants en general a la ciutat” .
L’exposició produïda per la Univesitat de València «Joan Fuster. Nosaltres, els valencians. 1962-2012» té el propòsit de commemorar l’aparició d’aquell llibre. Es tracta de mostrar, a través de la documentació conservada per l’autor, qui era Joan Fuster, el 1962, a més d’algunes dades sobre el procés d’elaboració del llibre, el ressò immediat que va obtenir i les dificultats amb la censura de l’Estat franquista amb què es va enfrontar a partir d’un moment determinat.
A més, s’ha volgut donar a conèixer una part molt significativa del llegat material de Fuster, encara poc coneguda per tal com la seua casa, de Sueca,no és encara una institució plenament accessible per al públic. Així, s’ha seleccionat una sèrie d’obres d’art col·leccionades per l’escriptor, entre les quals hi ha peces de Manolo Gil, Joan Miró, Antoni Tàpies, Manuel Hernández Mompó, Andreu Alfaro, Rafael Armengol, Artur Heras, Joan Ponç, Equipo Crónica, Equipo Realidad, Antonio Saura, Joan-Pere Viladecans, Albert Ràfols Casamada, Josep Maria Gorris, Josep Renau, Manuel Boix, Josep Pla Narbona, Carlos Edmundo de Ory, Jaume Pla, i Joan Cardells, entre altres.