S’aconsegueix reduir en 2’5 milions d’euros el deute generat per l’anterior govern
La renegociació de contrats de serveis i lloguers permet un estalvi net de 750.000 euros sense eliminar prestacions
El Govern d’Ontinyent ha presentat aquest matí als mitjans de comunicació el projecte definitiu de pressupostos municipals per a 2012, una fulla de ruta de l’economia municipal que té com a objectius garantir els serveis i fomentar nova activitat econòmica al poble. “Són temps difícils, pero en aquest entorn econòmic desfavorable aquest govern ha treballat per un pressupost realista que ens permeta poder mirar cap al futur. El projecte de pressupostos que presentem hui garanteix la sostenibilitat de les finances municipals i manten els serveis, i podrà executar-se sense el dèficit dels darrers anys” manifestava l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez en un acte que tenia lloc aquest matí al Palau de La Vila, i al qual acudien també els portaveus de PSPV-PSOE, Rebeca Torró; COMPROMÍS, Josep Francés; i EUPV, Manuel Ruiz.
Entre les prioritats del projecte, Rodríguez destacava el manteniment dels recursos destinats a l’atenció social, o el fet que, per primera vegada, es fomente nova activitat econòmica, amb una dotació econòmica que dependrà directament del nou C.E.S. (Consell Econòmic i Social). “La promoció econòmica ha de ser l’eix fonamental per reactivar la economía local, una eïna efectiva que permeta crear llocs de treball, una roda que en posar-se en moviment torne a fer moure l’activitat comercial i amb ella l’economia de les families”, incidia l’alcalde d’Ontinyent.
El regidor d’Hisenda i portaveu de COMPROMÍS, Josep Francés, afegia que són a més a més uns pressupostos “eficients”, que contenen la despesa corrent gràcies a haver renegociat contractes de serveis i lloguers per aconseguir millors preus; “i també uns pressupostos solvents, amb els quals hem reduït en 2,5 milions d’euros el deute sense incrementar la pressió fiscal per damunt del cost de la vida. Tot açò en un marc normatiu que no permet operacions d’endeutament”, recordava Francés.
El responsable de l’àrea econòmica municipal apuntava entre els eixos bàssics del pressupost la disminució d’ingressos, que es redueixen en un 4,88% (1,3 milions d’euros), i la contenció de la despesa. Dels ingressos cal destacar la reducció en un 72% de la partida d’impostos indirectes, que pasa de 950.000 a 269.000 euros, mentre que el pressupost total de despeses es de 25 milions d’euros, “amb un superàvit de 1 milió d’euros necessari per compensar el dèficit que hem heredat de l’execució del pressupost del 2010”, assenyalava Francés.
En aquest sentit, el Capítol I (de Personal), es redueix en 0,6 milions d’euros i un 6,14%; i el Capítol II (de Despesa Corrent), es redueix en 0,75 milions d’euros i un 7,95%, apuntava Francés, qui afegia que “amb imaginació, treball i esforç hem aconseguit importants estalvis en despesa corrent”. El regidor posava com exemples els arrendaments (128.000 euros); consum d’energia elèctrica (63.000 euros); servei de correspondència (30.000 euros; assegurances (75.000 euros); neteja d’edificis (218.000 euros); la TVO i el material de TV (100.000 euros), o la revisió dels preus del manteniment d’edificis, obres menors i contractes menors. “En tots estos apartats hem aconseguit estalviar molts diners sense deixar de prestar els serveis necessaris per a la ciutadania”, destacava l’edil d’Hissenda.
Al Capítol IV (de Transferències-Subvencions) es mantenen totes les partides socials, s’incrementen les subvencions reduïdes/suprimides a la darrera legislatura (com el Fons de Cooperació Internacional i Joventut), i també es redueixen un 44% la mitja de totes les subvencions de festes, veïns, culturals, o esportives, que pasen de 350.000 a 196.000 euros.
Per la seua banda, el regidor de Participació Ciutadana i Polítiques Socials i portaveu d’EUPV, Manuel Ruiz, destacava per la seua banda, “la prioritat que es dona en l’elaboració d’estos pressupostos a les polítiques socials i la participació ciutadana, ja que a banda de les despeses de personal, manteniments i altres associades, l’ajuntament destina 1 milió d’euros a polítiques socials, i es contempla el manteniment de tots els programes i convenis compromesos en tota l’àrea social”. En aquest sentit feia referència explícita al manteniment íntegre de les ajudes per a les associacions de malats d’Alzheimer (AFAO) i de malalts mentals (ADIEM) per al a prestació dels seus serveis, així com de la partida de 120.000 euros destinada a beques de transport i menjador infantil.
Ruiz destacava així mateix la importància que es dona a la participació ciutadana, i que es mostra per exemple amb el referit fons global per a foment de nova activitat que decidirà el nou Consell Econòmic i Social. Ruiz apuntava que “tenim clar que ha de ser real i no només de paraula, raó per la qual hem volgut implicar als agents veïnals, economics i socials, que en esta nova etapa sí disposaran de temps per a estudiar el projecte i fer propostes”, afegia.
L’alcalde, Jorge Rodríguez, apuntava per últim que aquest projecte de pressupostos preten plasmar l’esperit del Pacte del Palau que va plantejar a la ciutadania al seu discurs del 9 d’octubre, al qual va apuntar que “per tal de fer front a la crisi económica hem de fer grans esforços, però eixirem d’ella si som capaços d’oblidar les diferències i treballar tots junts”.