Pablo Pineda imparteix la xerrada d’obertura del curs acadèmic 2017/2018 del Campus d’Ontinyent de la UV

Pablo Pineda: “la inclusió és necessària per a regenerar la societat”

El mestre, actor i escriptor amb síndrome de Down imparteix la xerrada d’obertura del curs acadèmic 2017/2018 del Campus de la UV a Ontinyent

A l’acte van assistir nombrosos representants de Compromís per Ontinyent

“La inclusió és necesaria per a regenerar la societat, i la joventut és clau per aconseguir esta regeneració” Així ho destacava hui el mestre, actor i escriptor Pablo Pineda, primer europeu amb síndrome de Down en obtenir un títol universitari, que assistia  com a conferenciant a l’acte d’Obertura del Curs Acadèmic de la Universitat de València 2017/2018 al Campus d’Ontinyent. Pineda, de 43 anys, diplomat en Magisteri, i guanyador de la “Concha de Plata” al millor actor al Festival de Cinema de Sant Sebastià, visitava Ontinyent per segona volta, ja que va participar a unes jornades d’inclusió educativa en 2005.

La seua intervenció, en un Centre Cultural Caixa Ontinyent ple de gom a gom, era articulada en forma de diàleg amb un representant de la Fundación Adecco. Pablo Pineda, treballador d’aquesta fundació exposava la seua experiència vital i trajectòria. Un camí al qual és veu i mostra d’una inclusió educativa i laboral que l’ha portat “a ser veu d’un grup molt gran, divers i heterogeni, gent que no ha dit res en molt de temps i que vol fer-ho”, manifestava. A la seua intervenció incidia en què “els prejudicis s’han de superar, perquè adequadament estimulades, totes les persones poden ser útils”.

Pineda destacava que, a l’actualitat, “són moltes les empreses i les persones que se segueixen fixant en les limitacions que pot tenir un subjecte amb discapacitat, deixant a un costat el talent que eixa persona puga aportar al seu entorn”. Per a Pineda, el fet de tenir una discapacitat no significa inhabilitació. Al contrari, les persones amb discapacitat, ja siga intel·lectual, física o sensorial, són capaces d’aportar molt al teixit empresarial i a la societat en general.

A la seua intervenció, incidia en la importància que té invertir en l’educació, “així aconseguirem augmentar l’autoestima i normalitzar la situació de totes les persones”. Pineda assegurava que “els meus pares van ser els que em van ensenyar a ser una persona autònoma i independent, cosa a la que també van contribuir alguns docents, persones que fan un gran treball que es mereix un major reconeixement social”, arrancant els aplaudiments d’un públic format majoritàriament per alumnat de la titulació de magisteri.

Pineda assegurava finalment que “gràcies a la confiança que els meus pares van dipositar en mi, vaig ser conscient que les meues úniques limitacions, igual que les de qualsevol altra persona, serien les que em posara jo mateix, i no les que em posaren altres. Amb confiança i estimulació tot és possible, no hi ha límits i tothom pot aportar algun talent a la societat”, concloïa.

Arxivat en: Educació, Cultura i Esport, General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *