Compromís presenta una moció perquè Franco deixe de ser alcalde honorari perpetu i fill adoptiu-predilecte d’Ontinyent

La portaveu, Sílvia Urenya, afirma que és «inconcebible i està fora de lloc» mantindre hui la distinció

Compromís demana que Ontinyent retire a Franco els honors d’alcalde perpetu
Franco seguix sent alcalde honorari perpetu i fill adoptiu i predilecte d’Ontinyent, però deixarà de ser-ho en breu. Compromís per Ontinyent ha presentat una moció al ple del pròxim dijous en la qual demana a l’ajuntament que li retire els honors que el dictador Francisco Franco manté des de 1946, quan es va aprovar en plena repressió franquista la distinció «com a gratitud i adhesió infrangible d’esta ciutat». La portaveu de la coalició valencianista en Ontinyent, Sílvia Urenya, considera «inconcebible i fora de lloc» que encara hui es mantinguen estos honors al dictador.

Urenya manifesta que «el reconeixement al protagonista de l’episodi més dur i negre de la nostra història no té cabuda hui dia ni moralment, per respecte a les víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme; ni legalment, ja que la llei de Memòria Històrica ordena que es retiren honors i símbols franquistes en espais públics». La portaveu de Compromís per Ontinyent expressava ahir que la distinció «està fora de lloc en una societat democràtica» com l’actual, i «la llei ha de complir-se, i en memòria històrica tenim la llei estatal i la de la Generalitat. Tant que s’emparen en la Constitució i en les lleis, doncs en este assumpte també», reclamava ahir a Levante-EMV.

La portaveu de la coalició valencianista afegia també que Ontinyent dedica una setmana a la memòria democràtica -els actes es van desenvolupar la setmana del 9 al 13 d’abril-, per a «recuperar la dignitat de tantes persones que van deixar la vida en una etapa trista de la història», i la ciutat «no mereix tindre un alcalde honorari i perpetu com el general Francisco Franco. Ara en democràcia que podem votar si ho volem o no, i ens empara la llei, decidim», assenyalava Urenya.

Compromís per Ontinyent va conéixer precisament durant la setmana en la qual es commemoraven els actes de memòria democràtica, que Franco seguia mantenint els honors. Urenya explicava ahir que «ens ho van comentar, però no pensàvem que encara estigueren vigents estos honors». Després de comprovar que Franco els mantenia han presentat una moció que serà debatuda en el ple del pròxim dijous perquè estos honors siguen revocats i Franco «deixe per fi» de ser alcalde honorari perpetu i fill adoptiu-predilecte de la ciutat.

La proposta de Compromís ha comptat amb el recolzament dels grups municipals del PSPV, Esquerra Unida i Ciutadans en la comissió prèvia al ple, on, segons Urenya, les tres formacions van exposar que desconeixien que la distinció seguira vigent. El PP, per un altre costat, es va abstindre i Urenya manifestava ahir que «esperem que en el ple mostren el seu suport a la proposta, perquè en açò hem d’anar tots a la una», afirmava.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *