Sílvia Urenya: “Amb el Pla d’Igualtat Ontinyent dóna un pas clau per a ser una ciutat més igualitària i equitativa”

Sílvia Urenya: “Amb l’aprovació al plenari municipal del 1r Pla per a la Igualtat de Dones i Homes d’Ontinyent estem fent un pas que és clau per a ser una ciutat més igualitària i equitativa”

Intervenció completa de la portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent, Sílvia Urenya, al ple celebrat el 30 de novembre:

 

Primer que res, mostrar la nostra gratitud a totes les dones valentes a Ontinyent que han fet camí per a arribar fins al punt en què estem. I donar l’enhorabona i a totes les persones que han col·laborat en l’elaboració d’aquest Pla d’Igualtat, en especial a la tècnica i a la regidora d’Igualtat, Paula Garcia.

Avui és un dia important per a Ontinyent. Estem fent un pas que és clau per a ser una ciutat més igualitària i equitativa.

Llegint les diferents diagnosis del Pla, m’han cridat l’atenció bastantes coses. Algunes d’elles es fan visibles amb aquest Pla i en les mesures proposades es treballarà per corregir-les i millorar-les, què al cap i a la fi, eixe és l’objectiu del Pla d’Igualtat.

Un dels exemples és la nomenclatura dels carrers a Ontinyent. El 57% són noms vinculats a localitats, vocabulari del tèxtil, tradicions, noms d’arbres, etc. Del 43% restant, dedicats a personalitats relacionades amb el món polític o històric, només un 4’9% estan destinats a recordar noms de dones que són, en aquest cas, 4 Santes i les Monges Carmelites. Aquest és un punt que hem de millorar i corregir. Sort encara com tenim la Plaça de les Sufragistes.

Altre tema que veig que ha evidenciat el Pla és una qüestió d’actual controvèrsia al món lingüístic: el llenguatge sexista.

Sense adonar-nos, emprem de manera automàtica el masculí, quan la majoria de vegades podem emprar noms genèrics, que forma part de la coeducació. No cal substituir “els ciutadans” per “els i les ciutadanes” si podem dir “la ciutadania”. Ací també hi ha faena a fer. Faena ben bonica, tot siga dit.

Per altra banda, m’alegre de l’evolució de les dones al consistori. En l’any 1910 hi havia una dona (Pilar Guzmán) amb càrrec polític a l’ajuntament d’Ontinyent. Avui dia som 5 grups polítics a l’Ajuntament, dels quals en som 4 les dones portaveus. La veritat és que és un orgull ser-ne una d’elles. Tots aquests motius justifiquen la creació del Consell de Dones, presentat al Pla.

Altres aspectes que em criden l’atenció de la diagnosi de la nostra ciutat pel que fa a Igualtat és que en tots els nivells educatius, incloent Unisocietat (excepte en els cicles formatius) són més les dones que els homes, igual que estudiants al Conservatori, hi ha més dones que homes. En esports, la balança guanya del costat dels homes, que ens superen en quasi tots els esports.

Pel que fa a l’atur, els menors de 25 anys tenen les mateixes dificultats siguen homes o dones per a trobar treball, però a partir dels 35 l’atur és molt més acusat en dones que en homes.

Per això, aplaudisc les dues accions del Pla pel que fa a la conciliació familiar i a les activitats formatives de reciclatge professional i d’inserció laboral.

Per no estendre’m més, només he volgut especificar les dades que més m’han cridat l’atenció.

Tot el nostre suport al Pla, i la disposició absoluta de Compromís a col·laborar en la seua posada en marxa.

Arxivat en: Llibertat i Igualtat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *