El nou model de serveis socials elaborat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que encapçala Mónica Oltra incrementa enguany la inversió en tots els municipis de la Vall d’Albaida per a la contractació de 39 nous professionals que formaran part dels equips base de serveis socials, segons ha assenyalat la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando.

Ferrando ha presentat en la Casa de la Cultura d’Ontinyent aquest nou sistema i el seu finançament als alcaldes i regidors dels ajuntaments de la comarca, i ha destacat l’aposta de la conselleria per la “remunicipalización” dels serveis socials amb un increment pressupostari que permetrà augmentar el ràtio dels professionals.

La secretària autonòmica ha assenyalat que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Diputació de València treballen conjuntament en aquest nou model dissenyat per la conselleria amb un increment del 128,26% de mitjana en la inversió, que passa dels 452.418 euros de 2016 a 1.032.688 euros que hi ha recollits en el pressupost d’enguany per als equips base dels municipis de la Vall d’Albaida.

Ferrando ha destacat que el nou model és un exemple de la importància de la col·laboració entre institucions, superant “els interessos partidistes” i treballant conjuntament en benefici de les persones, i ha expressat el seu desig que aquest model es puga extrapolar pròximament a les províncies d’Alacant i Castelló, on fins ara la Conselleria està engegant el model en solitari.

Aquest increment pressupostari per a l’enfortiment dels serveis socials municipals permet als ajuntaments de la comarca la contractació de 39 nous professionals i crear una xarxa “capaç de compaginar la proximitat a la ciutadania amb els recursos precisos per a la cobertura de les necessitats socials”, ha explicat la secretària autonòmica.

D’aquesta manera, l’objectiu és aconseguir que entre 2017-2019 tots els municipis i mancomunitats de la Comunitat disposen d’un treballador o treballadora social, un educador o educadora social, un psicòleg o psicòloga, un assessor o assessora jurídica i un administratiu o administrativa.

L’augment de personal “repercuteix en una millor atenció a les persones” ha indicat Ferrando, qui ha explicat que amb les inversions de la Conselleria d’Igualtat i la Diputació de València els ràtios de professionals per habitant de la comarca de la Vall d’Albaida passen d’un professional cada 5.232 habitants en 2016, a un per cada 2.280 habitants a la fi d’enguany.

Major inversió 

Tots els municipis de la comarca perceben enguany un augment en el finançament per a serveis socials per part de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i de la Diputació i, per tant, en el pressupost destinat als equips base.

Encara que l’increment de la inversió és un 128,26% de mitjana, alguns municipis com Ontinyent reben un increment de la Generalitat respecte a l’any passat del 228%, amb un import de 425.405 euros enfront dels 129.555 euros de 2016.

També els municipis amb menys de 10.000 habitants que finança la Diputació de València reben enguany una inversió major que en 2016.