El diputat de Medi Ambient Josep Bort, de Compromís, ha visitat l’abocador juntament amb els tècnics i l’equip de govern municipal per comprovar el procés de segellat i recuperació ambiental de la zona

L’empresa GIRSA, participada per la Diputació de València i FCC, ha finalitzat la primera fase de les obres de segellat i recuperació de l’abocador de la Clariana d’Ontinyent. L’alcalde de la ciutat Jorge Rodríguez, i el Diputat de Medi Ambient, Josep Bort, visitaven aquest matí un espai on s’han fet obres per valor de 400.000 euros, als que s’afegiran en breu els 500.000 que costarà la segona fase projectada per a continuar enguany estos treballs, que es contractarà als propers dos mesos i que tindrà una durada prevista d’altres 6.

Recordem que aquests treballs de segellat i recuperació comencen després d’un llarg procés judicial després de l’expedient sancionador de l’ajuntament iniciat en juliol de 2013 amb Compromís per Ontinyent al govern de la ciutat, i a partir de les converses entre l’empresa i el consistori per tancar els pleits.

Des de Compromís per Ontinyent volem mostrar la nostra satisfacció per la bona marxa de les obres i la resolució del conflicte tot i denunciant la gestió del Partit Popular a les institucions que tenien competència en la matèria ja que les irregularitats a l’abocador de la Clariana es remunten al 31 de desembre de 2012, moment al qual va finalitzar l’autorització ambiental integrada de l’abocador atorgada per la Conselleria el 14 de desembre de 2011.

El nostre regidor Fran Quesada explicava que “l’activitat de l’abocador va continuar en les mateixes condicions, provocant molèsties per emanacions d’àcid sulfhídric als veïns, que ens van remetre per escrit durant els mesos de juny i juliol de 2013 més de 20 queixes per les molèsties ocasionades per l’abocador, que s’afegiren a les mes de 1.000 signatures que ja havien presentat conjuntament els afectats en 2010”.

L’alcalde d’Ontinyent va apuntar que en conformar-se el nou govern a la Diputació format per PSOE i Compromís, “la voluntat del nou diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha estat ben diferent, i en un temps relativament ràpid s’ha fet esta actuació”, explicava.

Bort explicava que en la visita de hui “hem volgut comprovar de primera mà com avancen les obres de segellat, que tractarem que s’executen de la millor manera possible en el menor temps possible, i que els 80.000 m2 de superfície que existeixen ací es puguen posar en mans dels veïns i veïnes d’Ontinyent i la comarca”, manifestava.

Quant al procés de segellat en sí, els tècnics explicaven que en primer lloc s’ha omplit els terrenys amb àrids per aplegar a les cotes necessàries per a posteriorment anivellar els terrenys, col·locant una primera capa impermeabilitzadora per tal que les aigües de pluja no es canalitzen. Per davant queda la col·locació de noves capes que acabaran per cobrir-se amb terres fèrtils i vegetació autòctona, del mateix tipus de la que es troba als voltants d’aquest espai.

A més a més, es canalitza l’expulsió de gasos en xemeneies i de lixiviats amb un sistema de drenatge que extrau els líquids per tal que estos siguen traslladats i tractats per empreses de gestió especialitzades, evitant així el seu vessament. GIRSA, a més, revisarà i farà seguiment del correcte segellat durant els propers 30 anys.

ABOCADOR BANNER