Des de Compromís valoren positivament aquest conveni turístic entre l’ajuntament i Diputació que permetrà rehabilitar i posar en valor un altre refugi anteari a la nostra ciutat

En 2012, el portaveu de Compromís Josep Francés, va presentar un moció que demanava que es catalogaren i recuperaren els refugis per posar-los en valor

L’any 2012, el ple de l’Ajuntament d’Ontinyent va aprovar una moció del grup municipal Compromís que demanava catalogar els refugis antiaeris d’Ontinyent construïts durant la guerra civil per tal de poder avaluar-ne l’estat de conservació i poder dedicar-los a un ús museístic, didàctic i cultural. El llavors portaveu de la coalició, Josep Francés remarcava que “la manca d’una catalogació i d’una declaració institucional del valor d’aquesta arquitectura ha determinat el fet que, durant anys, les diferents obres de construcció hagen fet desaparèixer alguns dels refugis públics més importants”.

Després de la recuperació del refugi del Regall, el refugi antiaeri de l’antiga fàbrica de Tortosa i Delgado d’Ontinyent serà objecte també de treballs de restauració que s’inscriuen en un conveni turístic entre l’ajuntament i la Diputació. L’actuació consistirà a rehabilitar-lo i fer-lo accessible per al públic en general, i a disposar-hi un espai audiovisual amb informació relativa al refugi i les circumstàncies històriques en què es construí. Diputació hi aportarà, a través del conveni, 73.000 euros.

Aquest refugi, situat en el solar que ocupava la fàbrica de Tortosa i Delgado, a la plaça de Baix, es va construir en 1938, amb una superfície de 85 m2, i amb una capacitat per a unes 300 persones. La recuperació i posada en valor del refugi del Regall l’any passat està tenint una gran acceptació com a espai visitat per turistes i com a recuperació i difusió de memòria històrica.

Des de Compromís, la portaveu Sílvia Urenya ha valorat molt positivament aquest conveni assenyalant que “és una mostra més que posa de manifest que els governs de coalició funcionen” -recordem que la responsable de Turisme del govern provincial és la diputada de Compromís Pilar Moncho-. Urenya aprofitava per fer pública “l’alegria del nostre col·lectiu perquè el refugi de Tortosa i Delgado puga ser visitat en un futur una vegada haja estat rehabilitat, com ja ho està el refugi del Regall” i també animava als qui “encara no l’havien visitat a fer-ho, ja que les interessants visites guiades de Sinergies Serveis Culturals no deixen ningú indiferent”.

La regidora i portaveu de Compromís finalitzava afirmant que “és important seguir recuperant la nostra memòria històrica perquè per a saber on volem anar cal saber d’on venim.”