ontinyent-vistesDe ben segur que heu escoltat parlar del nou pla de mobilitat que s’ha d’aplicar a la nostra ciutat, o inclús d’algun projecte d’Smart City promès al maig de l’any passat just abans de les eleccions municipals, però realment quin és el model de ciutat que s’està implantant a Ontinyent?

Mentre la gran part de les ciutats aposten per una mobilitat adaptada a les noves demandes mediambientals, apostant per un desenvolupament sostenible i respectuós amb el nostre entorn, a Ontinyent dóna la sensació que fem el camí a l’inrevés. En lloc de fomentar l’ús de mitjans de transport no contaminants sembla que a la nostra ciutat s’aposta per models de mobilitat totalment caducs, facilitant i fomentant l’ús dels vehicles privats. Hem vist com s’asfaltaven pàrquings i com s’augmentaven les places d’estacionament en carrers on abans cabien menys cotxes.

Si ens comparem amb altres ciutats europees del mateix rang de població, el model urbanístic que s’està aplicant dista molt del que s’està duent a terme ací. Allí s’aposta per cascs urbans més adaptables als vianants, amb major aposta pels mitjans de transport públics i mitjans no contaminants, amb major presència també de parcs i zones verdes, lliures d’asfalt.

Centrant-nos en el cas de la nostra ciutat, es podria perfectament prioritzar els desplaçaments a peu ja que les distàncies a la nostra ciutat ho permeteixen. Caminar és un hàbit sà i contribueix a reduir la contaminació dels nostres pobles i ciutats. Per altra part, és podria facilitar el desplaçament en bicicleta, millorant les condicions dels carrers bici i adaptant-los a les calçades ja existents. Tot això contribuiria a reduir els desplaçaments en cotxe, milloraria la qualitat de vida a la nostra ciutat, fent-la més accessible per als qui habitem en ella i més atractiva per als qui venen de fora.

Finalment, un tema molt important i sobre el que molts dels ontinyentins i ontinyentines ens hem queixat alguna vegada, és tindre d’una vegada per totes una bona comunicació amb les principals ciutats de les nostres comarques veïnes. Una bona comunicació amb les principals ciutats properes és una necessitat, per al desenvolupament d’Ontinyent com a ciutat i per a atraure gent de fora que visite la nostra ciutat. Per tot això, una vertadera estació de autobusos és necessària, intentant atraure cada vegada mes línies amb les diferents ciutats que ens envolten, així com una millora dels horaris de l’estació de trens que ens faria estar millor connectats amb la resta de ciutats del nostre país.

Josep Vidal i Santamaria
Joves amb Compromís per Ontinyent