El darrer diumenge 20 de desembre es van celebrar unes eleccions generals històriques. Les primeres on s’ha plasmat a nivell estatal un canvi de cicle polític, en el qual el bipartidisme tradicional ha perdut la majoria del seu suport social, han emergit amb força noves opcions polítiques i hem assistit a la consolidació de Compromís. Hi ha qui diu que ens trobem davant d’un panorama “fragmentat” i “ingovernable”, però nosaltres preferim definir-lo com divers i favorable als acords. I és que allò que es qualifica d’estable i sòlid, no sempre és el que proporciona una major estabilitat i qualitat de vida a les persones, com hem pogut comprovar en els darrers anys.

Així doncs, el panorama polític valencià presenta trets ben significatius. Tot i que el PP perd suport electoral, es manté com a primera força política, i l’hegemonia de Compromís és cada dia més creixent. Tant és així que, amb l’ajuda de Podem, hem aconseguit conquerir el segon lloc i desbancar el PSPV-PSOE com a força majoritària de l’esquerra valenciana. Un fet que ja va ocórrer en moltes comarques en els comicis del 24 de maig, i que ara s’ha traslladat al país en el seu conjunt. I això, si s’acompleix el guió marcat, es traduirà en la conformació del primer grup parlamentari valencià de la història del Congrés dels Diputats. La candidatura Compromís-Podem-És El Moment reuneix els requisits necessaris per fer-ho: sobrepassa el 15% del vot en cadascuna de les circumscripcions valencianes i té gairebé el doble de diputats i diputades dels necessaris per a conformar grup propi.

Sens dubte, una notícia esperançadora per a tota aquella gent que desitgem que el nostre poble estiga present amb veu pròpia en tots els canvis que s’albiren en la nova etapa política oberta a l’Estat espanyol. La diferència entre tindre un grup parlamentari propi o no tindre’l és abismal, ja que la presència en els debats que es produïsquen, el temps de què es disposa per a poder intervindre-hi, la capacitat per presentar iniciatives parlamentàries i el poder d’influència sobre les decisions del parlament es multipliquen de manera exponencial. Així doncs, qüestions importants que afecten directament el benestar dels valencians i valencianes, i per tant la gent d’Ontinyent, com són el finançament autonòmic, les inversions públiques a la nostra terra, el Corredor Mediterrani i tantes altres reivindicacions, podran estar damunt la taula. Tindrem l’oportunitat de visibilitzar a Madrid les necessitats que tenim com a poble, que en són moltes i ben urgents.

Òbviament, la Vall d’Albaida no és aliena al gran resultat de la coalició valencianista. És més, som una de les comarques on millor resultat s’ha aconseguit, fruit d’una campanya intensa i descentralitzada a la nostra comarca, on han participat més de quinze persones rellevants, entre candidates i càrrecs públics de Compromís a la Generalitat i a la Diputació, amb actes organitzats a multitud de poblacions: Ontinyent, Quatretonda, l’Olleria, Benigànim, Otos, Albaida, la Pobla del Duc, Castelló de Rugat, Atzeneta d’Albaida i Fontanars dels Alforins.

Compromís ha estat la primera força política a la majoria de poblacions de la Vall on tenim l’alcaldia, i també a Ontinyent, on es consolida el gran resultat obtingut per la nostra formació en les eleccions valencianes del 24 de Maig. No obstant això, a ningú se li escapa que els nostres resultats a les eleccions municipals no van ser els desitjables. Després de quatre anys de govern municipal amb responsabilitats compartides amb el PSOE, Jorge Rodríguez va saber capitalitzar els fruits de l’acció de govern conjunta i va obtindre la majoria absoluta. Hui, l’Ajuntament d’Ontinyent està composat per 14 regidors socialistes, 3 del PP, 2 de Compromís, 1 d’EU i 1 de Ciudadanos. És una realitat atípica, tenint en compte la pluralitat que impregna tot el panorama polític al nostre voltant. Però hem de ser capaços d’analitzar les possibles errades comeses per tal de no reincidir, i tasca nostra serà poder presentar de manera atractiva el nostre projecte a la societat ontinyentina, perquè confie majoritàriament amb nosaltres també als comicis municipals.

Durant molts anys, la gent de Compromís hem demostrat a l’Ajuntament la nostra capacitat de gestionar els recursos públics de manera adequada en situacions molt complicades, tot garantint un bon nivell als serveis públics, per millorar el benestar de totes les persones. Eixa herència en forma de comptes sanejats, permetrà ara mesures d’incentius fiscals. Però, no oblidem que tot i el potencial emprenedor de la nostra gent, som una de les ciutats valencianes de més de 20.000 habitants que més fuga de població pateix, especialment de joves. Nosaltres no ens resignem a acceptar esta amarga realitat, que transmet la idea que viure a Ontinyent i tindre oportunitats de desenvolupament laboral i humà és impossible. Amb vistes a 2019, serà necessari un nou impuls, el qual Compromís per Ontinyent ha d’estar en condicions de liderar.

És cert que l’Ajuntament té una capacitat limitada per aturar esta tendència negativa en termes demogràfics i socials, i és cert que algunes coses s’han fet bé, però també és veritat que, si hi haguera més dedicació en obrir Ontinyent a la comarca i a totes les comarques centrals, així com per establir relacions de cooperació amb altres administracions, podríem unir esforços per aconseguir l’objectiu comú, que és construir entre totes i tots una ciutat amb futur per a les persones.

No és temps de paraules buides ni grans titulars, no és temps de partidisme, no és temps per a la resignació. Amb diàleg i participació, cal posar els objectius col·lectius per davant de les banderes i els interessos personals. Des de Joves amb Compromís, volem posar en marxa el motor d’un nou futur de progrés sostenible per a Ontinyent. Ens acompanyeu?

Paloma Alberola i Alborch
Nicolau Calabuig i Serna
Membres de Joves amb Compromís per Ontinyent