Els resultats de les passades eleccions del 24 de maig van obrir una nova etapa política al País Valencià, un nou cicle en què el PP va perdre el poder absolut que ha exercit durant més de 20 anys i enquè els governs de coalició han possibilitat el canvi al govern a la Generalitat, la Diputació i la majoria de les grans ciutats.

 

El paper de COMPROMÍS en aquest procés ha esdevingut imprescindible i la garantia d’un canvi real en la manera d’entendre la política i, sobretot, en la manera de fer.

 

Recuperació d’unitats escolars (una d’elles al CEIP Martínez Valls), programa pilot d’aules de 2 anys (una al CEIP Vicent Gironés i una al CEIP Bonavista), Xarxa llibres, inici dels tràmits per a derogar el copagament sanitari, posada al dia amb els pagaments endarrerits a persones dependents, debats a Madrid per a reclamar inversions justes al País Valencià, full de ruta per a negociar un nou finançament, plans d’inversió de la Diputació de València amb criteris objectius i llibertat per a elegir projectes i proveïdors… Resumint: 100 dies per a l’esperança, una nova política que prioritze les persones ien què es governe amb honestedat, diàleg i transparència.

 

El balanç dels governs de la Generalitat i la Diputació, governs de coalició entre el PSOE i COMPROMÍS és altament positiu i marca una nova etapa en què estem segurs que a Ontinyent ens anirà millor.

 

A administracions més properes, en concret a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, res podem valorar en aquests 100 dies. L’únic que sabem és que el PSOE té majoria absoluta (o això diu) i que ha assumit la presidència i la vicepresidència. Res més. En aquests dies, res més. Ni s’ha constituït la Junta de Govern, ni s’han plantejat objectius (residus, Trévol, serveis, situació econòmica…). La Mancomunitat té una situació complicada i requereix bona gestió, de molt diàleg i consens però, no obstant això, de moment sols sabem que el PSOE ha tingut molta pressa per deixar clara la seua majoria absoluta. Ells sabran per a què la volen.

 

I a Ontinyent? Què ha passat a Ontinyent en aquests 100 primers dies de govern socialista amb majoria absoluta?

 

Sense cap dubte, el més destacable ha estat el canvi de govern a la Generalitat i a la Diputació, acords de govern del PSOE i COMPROMÍS que han possibilitat que Jorge Rodríguez assumira la Presidència de la Diputació, i tota la lògica expectativa que ha creat.

 

Nosaltres ho tenim clar, s’ha obert una nova etapa i Ontinyent ha de saber aprofitar-la. Nosaltres treballarem perquè així siga. Allà on COMPROMÍS té responsabilitat de govern, estarem per a defendre els interessos de la ciutat, dels veïns i veïnes, com ja hem fet en aquests primers 100 dies.

 

Del dia a dia de la gestió municipal, poc podem valorar. Continuïtat de la feina iniciada en l’anterior legislatura, que fins fa poc inclús hem gestionat, alguna novetat que no ens agrada i els primers tics que comporten les majories absolutes.

 

Si la tònica general en aquesta nova etapa política al País Valencià és que governs presidits per COMPROMÍS i PSOE es qüestionen la festa amb animals i la participació institucional a actes religiosos, el govern socialista amb majoria absoluta d’Ontinyent ha incrementat les festes amb animals i es felicita a la seua web de la massiva assistència als actes religiosos. El resultat electoral del 24M evidencia que el PSOE d’Ontinyent es nodreix de molts votants del PP i això condiciona les polítiques i els canvis socials.

 

El que ens preocupa no és la gestió o falta de gestió ni la presència o absència de l’alcalde al dia a dia de l’ajuntament, sinó els primers tics que en altres majories absolutes ja hem patit a Ontinyent. Exemples n’hi ha uns quants: anunciar el programa nutricional sense comptar amb l’entitat que l’havia de gestionar, anunciar ajudes a refugiats sense consultar al consell de cooperació, elegir els projectes per al Pla d’Inversions sense escoltar ningú, el mes de setembre sense plenari, la relació amb els mitjans de comunicació… Tics que ens agradaria que foren errades d’un inici de legislatura i que no es consoliden com habituals.

 

Nosaltres no deixarem d’insistir: a Ontinyent, PSOE i COMPROMÍS tenim capacitat de diàleg, i això sempre serà positiu per a la ciutat. Per nosaltres que no hi haja cap dubte que treballarem perquè així siga.

 

Ontinyent, 22 de setembre de 2015

Joan Gilabert Oviedo

Portaveu grup municipal COMPROMÍS

Ajuntament d’Ontinyent