Les ordenances de 2015, presentades pel portaveu de Compromís, Joan Gilabert, es van aprovar amb el vot en contra el PP, preveuen bonificacions de fins el 95% de l’IBI segons el nombre de treballadors que contracten

El Plenari de l’Ajuntament d’Ontinyent va aprovar anit rebaixes fiscals per famílies amb menys recursos i a les activitats que generen ocupació. En concret i pel que fa a les famílies, la proposta del Govern d’Ontinyent, aprovada per unanimitat de tots els grups, contempla subvencions fins al 90% de l’Impost de Bens Immobles (conegut com la Contribució) segons el volum d’ingressos mensuals de la unitat familiar: de 0 a 426 euros la subvenció podrà ser de fins al 90% del IBI; de 427 a 500 euros d’ingrés l’ajuda podrà ser de fins al 60% de l’IBI; i de 501 a 645 euros la subvenció serà de fins al 30%.

En quant a les ajudes fiscals a les empreses, el Plenari va acordar, esta vegada amb el vot favorable de, Compromís, psoe i EU i el vot en contra del PP, avantatges per fomentar l’activitat econòmica i la generació d’ocupació. Mitjançant les ordenances fiscals de 2015, Ontinyent bonificarà l’IBI del 50 al 95% per a noves indústries i comerços segons el nombre de treballadors que es contracten. Al mateix temps, s’amplia la bonificació de l’impost sobre construccions. Les obres amb un valor de fins a 60.000 euros (fins ara era fins a 30.000 euros) obtindran una bonificació del 95%.

Les ordenances fiscals per a 2015, presentades pel regidor d’Hisenda, Joan Gilabert, mantenen les bonificacions introduïdes als últims anys tant per al foment d’activitat econòmica i ocupació (llicencia d’obres, llicència d’obertura, IAE) com per donar suport a les famílies i persones amb menys recursos (aigua, fem o plusvàlua). Respecte dels residus, Gilabert explicava que si l’ajuntament finalment gira dos rebuts de recollida i tractament de fem el cost no s’incrementarà, tot i que aquest punt dependrà de les decisions judicials.

Gilabert tenia especials paraules d’agraïment per “la maduresa i el trellat mostrat pels representants de la ciutadania als consells de participació, que no van donar suport a propostes sobre baixades generalitzades d’impostos i taxes, en ser conscients que això posaria en perill els serveis que presta l’Ajuntament, la reducció del deute i el tancament en positiu dels pressupostos”.

Obert el torn de debat previ a la votació, el Partit Popular, que per decisió de l’Alcaldia va tenir la possibilitat de dur al ple la seua proposta d’ordenances, debatuda abans als consells sectorials i al de Ciutat, va defensar per mitjà del regidor José Luis Climent Climent que són unes ordenances “possibles” i que “beneficiarien a la majoria”, va explicar Climent.

En aquest sentit, el regidor d’Hisenda i portaveu de Compromís per Ontinyent, va respondre que de les propostes d’ordenances del PP, algunes estan ja aplicant-se, altres estaven ja a la proposta de la regidoria, “i altres demostren que viuen en altra realitat”, en comportar una pèrdua no compensada d’aproximadament 1’8 milions d’euros a les arques municipals “que ens duria forçosament a inventar-se ingressos ficticis al pressupost i generar dèficit, deixar de prestar serveis o fer un préstec per poder mantenir-los”, explicava. “La seua proposta és electoralista, volien que la gent els aplaudira per voler baixar impostos però no ha estat així, perquè no li l’ha comprada ni el Tato”, resumia Gilabert.