Ja són molts els anys que estem patint el govern del Partit Popular, en matèria educativa, com en altres assumptes, però és ara, més que mai, quan estem veient els fruits malèvols que eixe govern ha produït sobre l’educació pública, i que anem a sofrir si no li fiquem remei.

Ha estat un degoteig d’actuacions premeditades i malicioses en contra de l’educació en general, i de la pública en particular; el districte únic, l’augment de ratio fins els 30 alumnes per aula,… açò sols els dos últims anys. Totes aquestes decisions unilaterals ens porten a que ara vulguen eliminar aules en els centres públics, al·legant una suposada racionalització de la despesa pública.

Des de quan la inversió en educació i cultura no suposa una millora en el benestar social d’una comunitat?, una millora de la seua societat i un progrés?. Els pobles que no inverteixen en educació no avancen socialment ni democràticament i queden endarrerits en desenvolupament tècnic i científic.

Ara vull fer meua la frase de José Múgica, president d’Uruguai, quan diu: “Anem a invertir primer en educació, segon en educació i tercer en educació. Un poble educat te les millors opcions en la vida i és molt difícil que l’enganyen els corruptes i mentirosos”.
Ah! Què clar ho té aquest home!

També hem de dir, que cap d’aquestes decisions ha estat consensuada ni pactada amb l’àmbit educatiu i tampoc que aquestes decisions es prenen per raons pedagògiques, tot el contrari, ho fan imposant-ho per raons ideològiques i, sobretot, partidistes.

Tampoc poden ficar per excusa la disminució de la natalitat o el fet que cada vegada hi ha més immigrants que tornen al seu país. Ara és quan la Conselleria d’Educació té l’oportunitat de rebaixar les ratios actuals, que han estat massa elevades fins ara, i disminuir-les a uns nivells pedagògicament més acceptables com podria ser 20 alumnes per aula. Ara tenim l’oportunitat, i seria una greu errada que l’actual Govern no ho aprofitarà, per a disminuir les ratios, en lloc d’eliminar les aules, i a més tan sols en l’escola pública. Perquè portem ja bastants anys eliminant sempre en l’escola pública, i ara especialment en valencià, i a la vegada es continua concertant en la privada, i fins i tot en l’ensenyament no obligatori.

Nosaltres entenem l’educació com un dret, i els drets són innegociables. Tenim el dret de poder accedir als serveis públics i aquest no es pot ni reduir, ni menys suprimir. L’educació no és un negoci, i no es pot gestionar com una empresa, i amb aquestes retallades d’aules que ordena la Conselleria no es veu altre sentit que atacar l’educació en general i a la xarxa pública en particular. O és que sols han deixat de tindré fills els de l’escola pública?

En un país on l’atur juvenil és del 50%, i molts dels joves ni van a poder accedir a un treball ni a poder tindre fills, perquè no tenen la possibilitat d’independitzar-se, el no invertir en educació amb la supressió d’aules que va acompanyada, ens porta a eliminar llocs de treball del professorat, és a dir, de recursos humans que no oblidem, són els que garantissen no sols l’èxit escolar, sinò també el canvi generacional en el professorat.

Al País Valencià necessitem professorat capaç i suficient per a dur a terme un bon ensenyament que ens permeta baixar les xifres de l’actual fracàs escolar. Unes xifres que, per més que el PP ho vulga negar, i a banda d’altres causes, tenen una relació directa amb l’augment de les ratios de les aules que s´han patit els darrers anys. Són retallades economistes en contra d’apostar per educar.

El Govern Popular en el seu famós Reial Decret de racionalització dels diners públics…, no parla d’educació, ni de pedagogia, ni de recursos d’aula, humans… es parla de números i xifres, de tants per cent, de metres quadrats… Eixa és la veritable política educativa del PP.
Però és més, al mateix temps que fan les lleis i els decrets, es contradiuen en les normatives vigents, i per exemple el CEIP Carmelo Ripoll, de recent construcció segons la normativa LOGSE, no es poden superar els 25 alumnes per aula, doncs no caben. Contradient així el nou decret que posa la ratio en 30 alumnes. I si els del Partit Popular volen racionalitzar els diners públics, és molt senzill,… tan sols cal utilitzar el sentit comú, encara que a mi no m’agrada eliminar cap unitat, però com diu la LODE (encara vigent), la concertada és subsidiària de la pública i no al reves, caldrà eliminar concerts, i no unitats de l’escola pública.

Han canviat els temps. És clar que estem patint una crisi des de ja fa molts anys, i cal adoptar mesures, però quina és la política educativa del Partit Popular? Cap on va? Amb actuacions com les dels últims anys està molt clar: carregar-se l’educació pública i fer negoci també de l’educació, com vol fer amb la sanitat. Com es poden encara a dia de hui nous concerts fins i tot en ensenyaments no obligatoris i anar tancant col·legis?. I diuen què no és un atac a l’ensenyament públic? I el primer any que havíem augmentat les unitats en valencià, i les retallen. Crec que està molt clara la política educativa del PP.

No, no volem que ens retallen en aules, ni el en personal docent, ni en recursos materials, ni en beques…

Vull dir NO a tot el desgavell en matèria educativa del Govern popular, i vull treballar per una millora notable de la qualitat educativa que arribe a tot l’alumnat, amb una ratio de 20 alumnes per aula, amb una atenció igualitària per a tothom, amb equitat, on càpiguen tots i totes, els que van bé i els que tenen necessitats educatives especials, en definitiva una educació integral per a tots i totes.

PEPEPepe Pla
Regidor d’Educació, Joventut i Esports