Amb el títol Sàhara, perspectives de futur, Joves amb Compromís Vall d’Albaida va presentar la vesprada de divendres una xarrada sobre el poble sahrauí, en la qual tractaren d’analitzar la greu situació d’ocupació, opressió i extermini que suporta el poble sahrauí actualment i des de fa ja quasi quaranta anys, així com d’albirar les diferents perspectives de futur per al poble i per a solucionar el llarg conflicte.

Per a la xarrada els joves compromesos de la Vall comptaren amb la intervenció del diputat per Compromís al Congrés, Joan Baldoví, qui feu un parèntesi en la seua reblida agenda per apropar-se fins a Ontinyent i contar la seua experiència en un viatge recent als territoris del Sàhara Occidental ocupat pel Marroc. La dura situació i la vida dia a dia als campaments de refugiats sahrauís va estar de la mà de Buja, un jove activista sahrauí que nasqué i visqué allà i actualment resideix a Canals amb una família d’acollida, el qual feu contraure el cor dels assistents amb les seues declaracions sobre quines són les condicions de vida dels seus companys que continuent vivint al Sàhra. I per últim, Jordi, un membre de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de la Vall d’Albaida que va contar quines tasques es fan des de l’associació per pal·liar el problema i a favor dels sahrauís en la mesura de les seues possibiltats.

Per acabar es va obrir un torn de paraula, el qual va estar molt participatiu, fet que va demostrar l’èxit de la xarrada i el gran interés per part del públic. Malauradament, les conclusions que s’hi pogueren extraure coincidien en afirmar un augment de la sensació de desesperança per part del jovent sahrauí, el qual creix impotent als campaments de refugiats de l’inhòspit desert del Sàhara, fora del seu territori, mentre aquest és ocupat i explotat pel Govern marroquí amb el laissez-faire d’Estats occidentals com EEUU, França o Espanya que no posen solució al conflicte pels seus interessos.

2