La mesura forma part de la proposta que COMPROMÍS porta al plenari d’esta setmana contra la reforma elèctrica de Rajoy i a favor de les energies renovables.

El portaveu de COMPROMÍS PER ONTINYENT a l’Ajuntament de la ciutat, Josep Francés, ha presentat una moció per al plenari d’aquest dijous a la qual la coalició planteja la realització d’una auditoria energètica als edificis i instal·lacions municipals, com a pas previ per a la implantació de mesures per afavorir l’estalvi energètic.

La mesura forma part de la proposta que la coalició porta al plenari d’esta setmana contra la reforma elèctrica decretada per l’Executiu de Mariano Rajoy i a favor de les energies renovables.
Francés recorda que aquesta reforma, que va entrar en vigor el passat 14 de juliol de 2013 mitjançant Decret, “amb l’excusa d’acabar amb l’anomenat dèficit tarifari, només beneficia l’oligopoli de les grans empreses productores d’energia elèctrica convencional i, per contra, perjudica directament els consumidors, d’una banda, i les empreses d’energia renovable, d’una altra”. El Decret contemplava nous augments del preu de la llum per al darrer trimestre de l’any, així com la possibilitat d’eliminar en un futur l’anomenat bo social què afecta a les baixes potències contractades, els pensionistes, les famílies nombroses o les que compten amb tots els seus membres a l’atur.
A més a més, no incentivarà l’estalvi ja que la reforma inclou un canvi en I’estructura de la factura de la llum i “penalitza” l’autoconsum ja que introdueix l’anomenat “peatge de suport” que establirà el govern segons evolucione l’autogeneració elèctrica, “una mesura que respon a les demandes de les grans companyies per compensar les seues possible pèrdues”, assenyalava Josep Francés. Amb tot, és el sector de les energies renovables qui més patirà els efectes d’esta reforma “i, amb ell, l’esperança d’un canvi en l’actual model energètic cap un altre més eficient mediambientalment”. En aquest sentit, el govern de l’estat ha canviat les regles del joc a l’establir un màxim del 7,5% de rendibilitat en l’inversió, amb caràcter “retroactiu”, la qual cosa suposarà el tancament de moltes plantes termosolars, incapaces de continuar finançant la seua inversió, a banda de la pèrdua de llocs de treball i l’abandonament d’una incipient aposta per les energies renovables.
Francés ha mostrat l’oposició de COMPROMÍS a una reforma energètica que, en resum, “només persegueix assegurar els beneficis de les grans empreses elèctriques, augmenta el preu de la llum al consumidor, desmotiva l’estalvi, penalitza l’autoconsum i ofega el sector de les energies renovables”. Per tot açò, COMPROMÍS proposa que l’Ajuntament d’Ontinyent manifeste el seu rebuig al Reial Decret-Llei 9/2013, de mesures per a l’estabilitat financera del sistema elèctric i a l’esborrany de Reial Decret sobre autoconsum; i que el consistori es manifestes a favor de l’impuls a mesures d’estalvi energètic i de l’aposta decidida pel foment de les energies renovables, per la qual cosa realitzarà la referida auditoria energètica dels edificis i instal·lacions municipals com a pas previ per a la implantació de les mesures escaients en aquest sentit.