Els usuaris utilitzen terrenys en desús per al cultiu ecològic de verdures per a l’autoconsum

El Regidor de Medi Ambient qualifica com a “èxit” la resposta a una iniciativa “que fomenta la protecció de l’horta i el territori”

Més de 60 famílies d’Ontinyent estan beneficiant-se del programa d’horts urbans impulsat per la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent i posat en marxa per la Colla Ecologista l’Arrel. El programa gestiona la cessió de terrenys en desús als ciutadans que ho sol·liciten per al cultiu ecològic i d’autoconsum, de manera que “es fomenta la protecció de l’horta i del territori on vivim”, segons paraules del regidor Fran Quesada, qui ha afegit que el projectes “és un èxit a nivell d’usuaris”.

L’edil ha explicat que la intenció de la regidoria és “aconseguir que entitats bancàries i particulars ens cedisquen els terrenys que ells no poden utilitzar i nosaltres els incloem en el nostre banc de terres per a després oferir-les a les famílies mitjançant la Colla Ecologista l’Arrel”. D’aquesta manera, la xarxa d’horts compta ja amb bancals en funcionament a la zona del recinte firal; al barri del Llombo; en les immediacions del Poliesportiu Municipal; a Villa Pesquera, junt al riu, i prop del pont del Salt del Bou. En total, són més de 10 fanecades que ja compten amb més de 100 usuaris, així com de una llarga llista d’espera. “Ara que hi ha més atur, i que les famílies tenen un pressupost més ajustat, més gent intenta produir-se el seu propi aliment”, ha explicat Jordi Bas, membre del grup ecologista.

Les verdures que es cultiven, que són generalment verdures de temporada, com tomata, pepino o carabasseta han de cultivar-se necessàriament per a l’autoconsum, estant prohibida la venda, i ecològicament, estant prohibit l’ús de productes fitosanitaris o químics. Els usuaris compten amb el suport dels membres de l’agrupació ecologista, que deixen preparada la terra per al seu cultiu i assessoren en les tècniques del cultiu ecològic i tradicional. D’aquesta manera es pretén “fomentar l’agricultura ecològica, recuperar la xarxa de regadiu de sèquia i fomentar l’autoconsum de productes locals”, ha explicat Bas. A més, la Colla l’Arrel està duent a terme un banc de llavors, amb el suport de la Regidoria d’Agricultura per a “tancar el cercle: que la gent tinga accés a la terra, a les llavors autòctones i que puga produir el seu propi aliment”, concloïa Fran Quesada.