Ontinyent serà el primer municipi on es proposen un paquet de mesures que inclouen garantir la paritat a les ofertes d’ocupació públiques i l’adopció d’un manual d’ús de llenguatge no sexista.

El Secretari de COMPROMÍS PER LA VALL D’ALBAIDA, Vicent X.Vila, ha anunciat que la coalició presentarà en tots els ajuntaments de la comarca on està representada una moció que té com objectiu afavorir la igualtat de dones i homes amb accions concretes presses des dels consistoris.

El Secretari de COMPROMÍS manifestava que “volem aprofitar l’avinentesa del 8 de Març, dia de reivindicació dels drets laborals i socials de les dones, per demanar un canvi de direcció en les polítiques que estan aplicant les administracions, un canvi que impulsarem donant exemple als municipis on estem representats”, explicava.
D’aquesta manera, la moció que es presentarà als consistoris contempla la realització d’accions concretes per avançar en la igualtat d’oportunitats de dones i homes dins l’àmbit laboral, garantint la paritat a les ofertes d’ocupació públiques municipals, i establint com a criteri prioritari a les adjudicacions i a la contractació de serveis que les empreses disposen i acomplisquen un pla d’igualtat. Igualment, els ajuntaments establiran mecanismes per a l’aplicació de mesures per a la igualtat, fent un seguiment de com la crisi afecta les dones i les accions adients per corregir la vulnerabilitat en que les situa. Es proposarà també que els consistoris adopten un manual d’ús de llenguatge no sexista, i que s’adquirisca el compromís de desenvolupar campanyes que tinguen com a principal objectiu l’eliminació de prejudicis i dels els hàbits sexistes.

El primer municipi on està previst presentar esta moció és Ontinyent, des d’on el seu portaveu municipal, Joseph Francés, destacava que “l’atac que està fent-se a l’Estat del Benestar està suposant un atac contra el procés d’igualtat entre dones i homes, ja que en abandonar les institucions serveis com l’educació, sanitat, polítiques socials, atenció a la dependència, estes funcions tornen a ser reassumides bàsicament per les dones”, explicava.

Per aquest motiu, la proposta també inclou una petició a les administracions de la Generalitat i de l’Estat que vetllen per garantir la igualtat entre dones i homes, tot i exigint que les retallades no incidesquen de manera especialment dura en les dones, prenent mesures per a col·lectius vulnerables com ara el de les dones majors, les dones migrants, o les dones maltractades. També es demanarà al Govern de l’Estat que ratifique urgentment el Conveni 189 de la OIT (Organització Internacional del Treball) per la dignificació del treball domèstic assalariat; i finalment s’exigirà al Govern de la Generalitat i de l’Estat que el sistema educatiu siga coeducador, introduïnt amb urgència l’educació sexual i afectiva en tots els nivells de l’ensenyament.

“Des de COMPROMÍS som conscients que a la nostra societat continuen sent molt presents els prejudicis sexistes”, explica Vicent X. Vila, “i per això anem a actuar des d’allà on estem representats per promoure la igualtat de les dones, defensar els seus drets i ser un referent en la lluita per la igualtat”, destacava el Secretari Comarcal de la coalició.